Detail aktuality

Kraj chystá rekonstrukci Lidových sadů. Hledá firmu, jež zpracuje projekt

18.05.2022 10:30

Hudební kulturně kreativní centrum Lidové sady. Tak se jmenuje projekt, jehož cílem je úprava a vylepšení interiérů této významné liberecké společenské a kulturní instituce. Rada kraje schválila vypsání veřejné zakázky na zpracování projektové dokumentace. Lidové sady převzal kraj spolu se zoologickou zahradou a plánuje jejich postupnou obnovu.

Objekt na konečné liberecké tramvajové trati již po desítky let nabízí hudební a taneční akce, výstavy, workshopy, přednášky a řadu dalších kulturních pořadů. „Zoologická zahrada provedla již v minulosti dílčí rekonstrukce fasády, věže, přísálí či zahradní restaurace, nutné je ale zlepšit také kvalitu interiérů. Chceme, aby tu vzniklo moderní kulturní centrum, které poskytne jak prostor pro koncerty, představení různých žánrů, besedy a přednášky, ale také zázemí pro hudební vzdělávání a pro místní kapely, které bude odpovídat současným standardům,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

„Při převzetí zoologické a botanické zahrady od statutárního města Liberec jsme slíbili, že budeme organizace dále rozvíjet. A rekonstrukce Lidových sadů je jedním z prvních velkých kroků,“ uvedl hejtman Martin Půta.

V rámci chystaného projektu by měly v Lidových sadech vzniknout zkušebny pro začínající hudebníky a kapely a nahrávací studio, kde by si mohli pořídit vlastní nahrávky.

„Dojde též k rekonstrukci velkého a malého sálu, Experimentálního studia. Kromě vybavení zvukovou a světelnou aparaturou a moderními technologiemi pro projekce získají tyto prostory nově řešenou vzduchotechniku, elektroniku a akustiku,“ doplnila Vinklátová.

„Předpokládaná hodnota veřejné zakázky k okamžiku zahájení zadávacího řízení činí 5,5 milionu korun bez DPH a tuto částku nesmí nabídková cena překročit. Ekonomická výhodnost nabídky je základním hodnotícím kritériem,“ řekl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Pokud se nevyskytnou žádné komplikace, plánuje se dokončení projektové dokumentace v srpnu příštího roku. Poté bude následovat vypsání výběrového řízení na dodavatele stavebních prací a interiéru. Stavět by se mělo začít počátkem roku 2024 a otevření zrekonstruovaného kulturního centra je v plánu v září 2025.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login