Detail aktuality

Kraj dokončil náročnou rekonstrukci. Na silnici z Podbozkova do Cimbálu vyjeli řidiči po novém

15.06.2021 17:03

Turisté i obyvatelé Semilska se dočkali. Jedna z nejzásadnějších silničních staveb v tomto regionu dospěla do zdárného konce. 15. června se po důkladné a náročné rekonstrukci slavnostně otevírá úsek silnice číslo II/288 z Podbozkova do Cimbálu.

„Jsem rád, že se obyvatelé této oblasti dočkali kvalitního dopravního spojení. S potěšením konstatuji, že stav krajských silnic druhé a třetí třídy se setrvale zlepšuje, k čemuž přispívají i dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Jen v loňském roce jsme vynaložili na rekonstrukce silnic celkem 928 milionů korun. K tomu, abychom udrželi stále dobrou kvalitu silnic v kraji, je potřeba pravidelně do údržby, oprav a modernizace silniční sítě investovat,“ uvedl hejtman Martin Půta.

„Chci všem, kteří zde žijí, poděkovat za trpělivost a shovívavost během rekonstrukce. Chápu, že to pro ně nebylo jednoduché. Tento úsek silnice je však klikatý a nadto vede komplikovaným terénem. Bylo proto třeba zajistit sjíždějící strmé svahy pod silnicí i nad ní a rekonstrukce tak byla skutečně náročná. Je to v rámci Libereckého kraje zcela výjimečná stavba, jejíž provedení budí respekt,“ prohlásil Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Kromě nového kvalitního povrchu vozovky tak na hlavním tahu ze Semil do Bozkova a Jesenného nově nechybějí ani zpevněné krajnice a břehy. Opěrné gabionové stěny místy dosahují až čtyřmetrové výšky.

Silnice z Podbozkova do Cimbálu je hlavní přístupovou komunikací ze Semil pro obce Bozkov a Jesenný. Zároveň tvoří alternativní trasu k silnici ze Semil do Železného Brodu. Rekonstrukce zmíněné části komunikace začala 10. března a skončila 9. prosince 2020. Po zimě se na silnici cestáři vrátili letos 6. dubna a definitivně hotovo má být 1. července.

Kraj získal na tuto akci dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Podmínkou fondu bylo vypsání výběrového řízení podle takzvané Žluté knihy FIDIC neboli FIDIC The Yellow Book formou Vyprojektuj a postav. Jednalo se o pilotní projekt rekonstrukcí krajské silniční sítě v rámci celé republiky.

„Tento dodavatelský systém se používá u technicky složitých rekonstrukcí, kdy je potřeba urychlit časový průběh stavebních prací, během nichž se mohou vyskytnout změny zadávacích požadavků,“ dodal Jan Sviták.

Celkové náklady na stavbu činily 104.207.000 korun bez DPH; s daní to představuje částku 126.090.470 korun. Výše dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury je 70 % neboli 88.263.329 korun s DPH a podíl Libereckého kraje představuje 30 % čili 37.827.141 korun s DPH.

Pro letošní rok jsou v kraji v plánu mimo jiné například rekonstrukce havarijních mostů přes Jizeru v Poniklé a přes potok Cedron mezi Jilemnicí a Beneckem. Úpravou projde také silnice číslo II/284 mezi Lomnicí nad Popelkou a Novou Vsí nad Popelkou, pracovat se bude i na silnici číslo II/289 v Bořkově u Semil.

Od roku 2006 do letoška uvolnil kraj na údržbu svých silnic 4.692.518.000 korun. Do oprav a rekonstrukcí včetně státních a evropských dotací putovalo za tutéž dobu 9.071.583.000 korun.

Předpokládané opravy krajských silnic pro rok 2021 se nalézají na webu Libereckého kraje: https://doprava.kraj-lbc.cz/dopravni-omezeni/predpokladane-opravy-krajskych-silnic-v-roce-2021-r1089058.htm.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login