Detail aktuality

Kraj i vloni ušetřil. Letos poputuje 151,5 milionu do školství, dopravy či zdravotnictví

07.04.2021 10:27

Celkem 151,5 milionu korun ušetřil v loňském roce Liberecký kraj. Může je tak na letošek zapojit do svého rozpočtu. Nejvyšší částka míří na investiční akce v resortu školství, na údržbu krajských silnic či do oblasti zdravotnictví. Návrh na rozdělení úspor počítá i s dalšími resorty. Vše ještě musí schválit krajské zastupitelstvo.

„Liberecký kraj i ve složitém roce 2020 dokázal podobně jako v minulých letech ušetřit, a to zejména díky vhodnému výběru dodavatelů, kontrole jejich odvedené práce či rušením zakázek. Požadavky resortů na rozdělení přebytku byly, jak to zpravidla bývá, o několik desítek milionů vyšší. Abychom však neohrozili vyrovnanost rozpočtu, nemohli jsme uspokojit žádosti ve všech oblastech. I tak mě ale velice těší, že si resorty nakonec mezi sebou mohou rozdělit bezmála 152 milionů korun,“ uvedl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

„Ušetřené finanční prostředky putují na konkrétní investiční záměry a projekty v různých oblastech. Počítáme i s rezervou na případná další krizová opatření a přípravu plánovaných akcí financovaných z evropských zdrojů. V roce 2019 ušetřil kraj 235,5 milionu, vloni si ušetřené peníze kvůli krizovým opatřením z důvodu koronaviru ponechal jako tzv. železnou rezervu,“ dodal hejtman Martin Půta.

 

Konkrétní rozdělení ušetřených peněz do jednotlivých resortů včetně příkladů využití:

  1. Resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti: 45.900.000 korun

(např. oprava střechy na liberecké strojní průmyslovce, statické zajištění jídelny gymnázia Dr. Randy v Jablonci nad Nisou či podpora činností dětí a mládeže a sportovní infrastruktury)

 

  1. Resort dopravy: 40.600.000 korun

(např. vlaková a autobusová obslužnost, údržba silnic, úprava povrchů cyklostezek nebo inženýrská činnost – Průmyslová zóna Liberec – Jih)

 

  1. Resort zdravotnictví: 13.885.800 korun

(zejména na zajištění provozuschopnosti Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje)

 

  1. Resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova: 12.500.000 korun

(hlavně na vytvoření rezervy pro přípravu nových akcí financovaných z evropských zdrojů nebo na podporu projektu Liberecký kraj sobě)

 

  1. Resort sociálních věcí: 9.500.000 korun

(např. financování poskytovatelů sociálních služeb či pokrytí části provozních nákladů příspěvkových organizací)   

 

  1. Resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky: 8.422.200 korun

(např. finanční rezerva na řešení opatření orgánů kraje nebo audit Agentury regionálního rozvoje s.r.o.)

 

  1. Resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu: 8.192.000 korun

(např. na obnovu ohrožených památek či podporu muzeí)

 

  1. Resort životního prostředí a zemědělství: 7.500.000 korun

(např. doplnění Fondu ochrany vod Libereckého kraje či podpora retence vody v krajině)

 

  1. Resort hejtmana: 5.000.000 korun

(výhradně na krizová opatření v rámci nouzového stavu)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login