Detail aktuality

Kraj nakoupil další defibrilátory pro policii a hasiče

09.02.2022 10:20

Na policejní služebny či k dobrovolným hasičům přibudou nové externí defibrilátory (AED). V rámci III. fáze, o níž včera rozhodovali radní, jich kraj nakoupil celkem 19 včetně 25 kusů baterií. Na jejich pořízení poskytl kraj Zdravotnické záchranné službě Libereckého kraje (ZZS LK) celkem 921.250 korun. Nové defibrilátory obdrží policisté a hasiči nejpozději do konce letošního února.

„Defibrilátory umístěné na veřejná místa, ale i do vozidel policistů, hasičů nebo například horské služby již mnohokrát pomohly zachránit lidský život. Jsem proto rád, že můžeme podpořit nákup dalších externích defibrilátorů a rozmístit je v dalších lokalitách. V této poslední fázi projektu bude umístěno patnáct přístrojů na policejní služebny, třeba do Českého Dubu nebo do Hodkovic nad Mohelkou a čtyři k jednotkám dobrovolných hasičů, mimo jiné do Rovenska pod Troskami,“ uvedl Vladimír Richter, radní pro resort zdravotnictví.

Projekt nákupu AED spustila ZSS LK ve spolupráci s Libereckým krajem v roce 2016. „Jsem rád, že defibrilátory od té doby pomohly zachránit celkem 52 lidských životů. Je zřejmé, že plní svůj účel při poskytování včasné první pomoci při vzniku náhlé zástavy krevního oběhu,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Během prvních dvou etap, v roce 2017 a 2018, bylo předáno celkem 80 AED Krajskému ředitelství Policie Libereckého kraje, Hasičskému záchrannému sboru Libereckého kraje, jednotkám Sborů dobrovolných hasičů a Horské službě, a to za částku 5.025.042 korun. V ní jsou zahrnuty kromě pořízení AED i náklady na školení policistů a hasičů.

Přístroje jsou umisťovány po regionu tak, aby doplňovaly plošné rozmístění výjezdových skupin ZZS LK. Pro zvýšení bezpečnosti návštěvníků Libereckého kraje byly pro umístění AED vytipovány špatně dostupné horské chalupy a také pět nejnavštěvovanějších kulturních památek. Příkladem jsou defibrilátor v hotelu na Ještědu, v bufetu na Knajpě, na Hřebínku, na Vosecké Boudě, Vrbatově Boudě nebo na Dvoračkách. Jeden AED přístroj je umístěný i v budově Krajského úřadu Libereckého kraje.

Nová místa, kde budou umístěny AED:

Rovensko pod Troskami

             

Kořenov – Příchovice

               

Poniklá

                 

Rychnov u Jablonce nad Nisou (aktuálně HZS LK prověřuje u jednotky, zda je schopna se do projektu zapojit)

                   

 

OOP Jablonné v Podještědí

OOP Česká Lípa

 

OOP Hejnice

 

OOP Hrádek nad Nisou

OOP Český Dub

 

OOP Hodkovice nad Mohelkou

OOP Liberec centrum

OHS Liberec

 

OOP Liberec Vápenka

OOP Vratislavice

 

OOP Jablonec nad Nisou

OOP Jablonec nad Nisou – Mšeno

OOP Tanvald

 

OOP Turnov

 

OOP Rokytnice

 

 

Přehled zásahů pomocí AED:

rok 2019: 181 (15 zachráněných)

rok 2020: 312 (16 zachráněných)

rok 2021: 407 (21 zachráněných)

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login