Detail aktuality

Kraj našel zájemce o bývalou porodnici v Jablonci nad Nisou

19.12.2017 12:52

Na pozemcích bývalé porodnice v Jablonci nad Nisou v budoucnu vznikne moderní areál, který umožní další rozvoj společnosti JABLOTRON GROUP, a.s. Investora pro opuštěnou a postupně chátrající budovu hledal Liberecký kraj od roku 2003. Až letos vážného zájemce našel a v úterý 19. prosince podepsal s jabloneckou společností JABLOTRON GROUP, a.s. a statutárním městem Jablonec nad Nisou dohodu o spolupráci.

„Liberecký kraj pro rozsáhlý areál nemá žádné využití, nepotřebuje ho. Skoro patnáct let zeje prázdnotou, podepisuje se na něm každá zima a chátrá. Přitom jeho ostraha nás ročně stojí půl milionu korun,“ vysvětluje statutární náměstkyně hejtmana Jitka Volfová, která za kraj vyjednávala podmínky spolupráce.

Liberecký kraj v současné době usiluje o získání dalšího pozemku od Státního pozemkového úřadu, který se nachází přímo v areálu bývalé porodnice a tvoří funkční celek se stavbou. „Chceme, aby majetek tvořil pro budoucí prodej ucelený soubor,“ dodává náměstkyně.

Objekty a pozemky mají podle znaleckého posudku hodnotu 13,8 mil. Kč. Společnost plánuje budovy zbourat a na pozemcích vybudovat nové a moderní. „Věřím, že jsme našli investora, který od svého záměru neustoupí. Jablotron Group chce zachovat vývoj a výrobu v našem kraji, což je nesmírně důležité a v Jablonci vybudovat moderní areál, který společnosti a jabloneckému průmyslu pomůže k dalšímu rozvoji,“ komentuje hejtman Martin Půta, který dohodu za Liberecký kraj podepsal. Dohoda o spolupráci se týká tří stran včetně statutárního města Jablonec nad Nisou. „Město musí mít přehled, co se na jeho území děje, připravuje, buduje. Společnost se proto zavazuje podporovat význam místa, kde se objekty nacházejí a investiční záměr konzultovat se zástupci Jablonce nad Nisou,“ dodává hejtman.

Zvažovali jsme na tomto místě výstavbu obchodně výrobního areálu. Růst výroby nás ale donutil zahájit přípravné práce již letos vedle našeho logistického centra v Rýnovicích. Další fáze rozvoje společnosti už chceme realizovat v této nové lokalitě. Všem v Jablotronu záleží na rozvoji okolí, ve kterém podnikáme i žijeme. Chceme, aby investice v této lokalitě vylepšily místo samotné, ale i jeho okolí. Obdobně přistupujeme i k úpravám komplexu budov u přehrady,“ upřesňuje Miroslav Jarolím, CEO Jablotron Group.

„Budova bývalé porodnice stojí na vjezdu do města, tato lokalita vytváří první dojem návštěvníků Jablonce a je proto pro nás důležité mít ve vlastníkovi území solidního partnera. Společnost Jablotron je zárukou spolehlivého a zodpovědného přístupu a vážíme si toho, že svoje rozvojové plochy hledá a nachází na katastru našeho města,“ konstatuje Miloš Vele, náměstek primátora města Jablonec nad Nisou, který zastupoval Jablonec při podpisu dohody.

Areál bývalé porodnice v jablonecké Turnovské ulici vlastní Liberecký kraj od roku 2003, kdy na něj již jako nevyužitý a opuštěný přešel v rámci zákona. Do května 2002 zde fungovala porodnice. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login