Detail aktuality

Kraj navýší provozní příspěvek zdravotnické záchranné službě. Ta využije peníze na odměny zaměstnanců a náklady spojené s výjezdy za pacienty

05.06.2024 12:36

O 6.000.000 korun navýší Liberecký kraj provozní příspěvek pro Zdravotnickou záchrannou službu Libereckého kraje (ZZS LK). Kraj může tyto prostředky využít z krizového fondu, a to konkrétně z nevyčerpaných rezerv, jež měl před časem připravené na zajištění ubytování ukrajinských uprchlíků v budově bývalého Skloexportu v Liberci.

„Peníze pro krajské zdravotníky pomohou zejména překlenout rozdíl mezi jejich odměnami a finančním ohodnocením zdravotnického personálu v nemocnicích. Současná dohoda mezi Ministerstvem zdravotnictví, Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, Odborovým svazem zdravotnictví a sociální péče ČR, Lékařským odborovým klubem – Svazem českých lékařů a Českou lékařskou komorou z konce roku 2023 sice určila výši platu lékařů s odbornou způsobilostí a zvýšila osobní příplatek ve výši 5 % zdravotnickému pracovníkovi vykonávající nelékařské zdravotnické povolání.  Nicméně se to netýká zdravotnických záchranných služeb. Vzniká tak  výrazný rozdíl v odměňování mezi nemocnicemi a zdravotnickými záchrannými službami,“ uvedl Vladimír Richter, radní pro resort zdravotnictví.

„Toto téma jsme již řešili na Asociaci krajů České republiky. V dohodě jsou opomenuty zdravotnické záchranné služby a zatím se to nepodařilo změnit. Již jsme o tom také několikrát jednali s odboráři,“ doplnil hejtman Martin Půta.

Kraj se proto rozhodl alespoň částečné dorovnat rozdíl v příjmech zaměstnanců. Důvodem je i to, že přes rostoucí životní náklady způsobené zejména inflací v předchozím roce nebyly zaměstnancům ZZS LK zvyšovány základní mzdy. Průměrná mzda v příspěvkové organizaci je tak v současné době výrazně nižší než v okolních zařízeních, která fungují jako akciová společnost,“ doplnil Richter.

Posílení provozního příspěvku ZZS LK ve výši 6.000.000 korun bude využito následovně:

Navýšení rozpočtu na mzdy o 6.000.000 korun

SMĚNNOST A VÝJEZDOVOST od 07/2024 (vč. odvodů)

navýšení o 1.500 korun/osoba na maximální výši (10.000 korun)

3.000.000 korun

ODMĚNY ZA 1. POLOLETÍ 2024

5.000 korun/zaměstnanec (kráceno úvazkem)

3.000.000 korun

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login