Detail aktuality

Kraj opět podpoří obnovu venkova, připraveno je přes 25 milionů

05.01.2022 10:30

Lepší silnice a chodníky, upravené aleje a parky, nové veřejné osvětlení či parkoviště. Obce a jejich svazky v Libereckém kraji mohou opět žádat o dotace z Programu obnovy venkova. Jejich plánované projekty podpoří kraj více než pětadvaceti miliony korun. Schválili to radní na svém včerejším zasedání, záměr musí ještě odsouhlasit krajské zastupitelstvo.

„Program obnovy venkova je jeden z důležitých programů, který zlepšuje život obyvatel každé, i té nejmenší vesnice v Libereckém kraji. Obcí je v kraji celkem 215, přičemž program se zaměřuje především na podporu projektů v malých obcích, které čítají do tisícovky obyvatel. Těch je v regionu 152,“ uvedl hejtman Martin Půta.    

Celkem je k rozdělení vyčleněno 25,2 milionu korun, z toho 20 milionů pro obce a 5,2 milionu pro svazky obcí. Pokud se v jedné z těchto skupin nepodaří peníze vyčerpat, budou převedeny do té druhé tak, aby bylo možno vyhovět co nejvyššímu množství žadatelů.

„Jednotlivé obce na území Libereckého kraje mohou podat žádost o dotaci na obnovu a údržbu venkovské zástavby a občanské vybavenosti, na komplexní úpravy návsí a náměstí, na obnovu a zřizování veřejné zeleně – parků, alejí a sadů, dále na opravu a výstavbu místních komunikací, chodníků, veřejného osvětlení, mostků, zálivů autobusové dopravy či parkovišť i na péči o válečné hroby. Svazky obcí mohou předložit projekty na vzdělávání a poradenství v oblasti rozvoje venkova a obnovy vesnice a žádat o dotaci na integrované projekty venkovských mikroregionů,“ řekl Jiří Ulvr, krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Žadatelé budou moci zasílat žádosti o poskytnutí dotace od 28. února do 16. března tohoto roku. Účelovou investiční nebo neinvestiční dotaci z Dotačního fondu Libereckého kraje lze využít na akce dokončené v období od 1. ledna letošního do 30. září příštího roku.

Výše částky, která letos podpoří jednotlivé projekty, signalizuje po covidovém útlumu pozvolný návrat k obvyklým poměrům. „V roce 2018 jsme rozdělili přes 28 milionů korun, rok nato to bylo nejvíc v historii kraje – přes 29 milionů. Roku 2020 však příspěvek kvůli restrikcím přijatým k udržení vyrovnaného krajského rozpočtu v souvislosti s koronavirovou pandemií činil pouze 20 milionů. Vloni to bylo 27,2 milionu. Jsem rád, že nyní opět můžeme obcím pomáhat v podstatě téměř stejně tak, jak tomu bylo v uplynulých letech,“ prohlásil hejtman Martin Půta. „O případném navýšení financí v dotačním fondu a programu obnovy venkova budeme rozhodovat při rozdělování úspor z loňského roku letos v dubnu.“

V minulosti díky Programu obnovy venkova například v Kravařích opravili podlahu tělocvičny základní školy a v Habarticích hřbitovní zeď, ve Vlastibořicích rozšířili síť veřejného osvětlení, v Janově nad Nisou opravili fasádu obecního úřadu a v Benešově u Semil obnovili historickou lipovou alej u hřbitova.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login