Detail aktuality

Kraj podpoří nákup pozemku pro novou stanici profesionálních hasičů v Jilemnici

19.05.2021 10:00

Celkem dvěma a půl miliony korun podpoří Liberecký kraj ze svého krizového fondu nákup vhodných pozemků pro výstavbu nové stanice Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje (HZS LK) v Jilemnici. Hlavním cílem výstavby nové stanice je zkrátit dojezdové časy do horských oblastí a významně tak zvýšit bezpečnost obyvatel a návštěvníků celého regionu Jilemnicka. Profesionální hasiči by měli nově sídlit v Hrabačově. Náklady na výstavbu stanice se odhadují na 50 milionů korun.

„Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje jsme podpořili od roku 2012 částkou přesahující 13 milionů korun. Z krizového fondu jsme přispěli například na výkup pozemku a projektovou dokumentaci pro objekt Integrovaného výjezdového centra v Turnově. Nezapomínáme ani na dobrovolné hasiče. Za posledních devět let jsme je podpořili bezmála 150 miliony korun, ať už se jedná o dotace na vybavení, pořízení automobilů či výstavbu výjezdových stanic,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Hlavním cílem výstavby nové stanice v Jilemnici je, kromě zajištění standardních úkolů profesionálních hasičů, snížit dojezdové časy do horských oblastí západních Krkonoš a zvýšit tak bezpečnost v regionu. Plošné pokrytí oblasti západních Krkonoš je na hranici limitů, a to za ideálních podmínek. Výstavbou nové stanice se zrychlí dojezdové časy profesionálních hasičů k zásahům v Rokytnici nad Jizerou, Jablonci nad Jizerou, na Benecku či Vítkovicích. „Nová stanice v Jilemnici-Hrabačově bude dispozičně řešena obdobně jako nedávno dokončená stanice hasičů v Doksech,“ dodal hejtman Půta.

Jilemničtí profesionální hasiči v tuto chvíli sídlí ve společných prostorách s dobrovolnou jednotkou města Jilemnice, a to bez větších úprav od roku 1975. Za tu dobu se několikanásobně změnily nároky na výkon služby hasičů a současné prostory jsou pro nás již kriticky nevyhovující,“ podotkl ředitel Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jan Hadrbolec.

Před samotnou výstavbou nové stanice si město Jilemnice musí vyřešit majetkové záležitosti. Nejpozději do konce letošního září vykoupí pozemkové parcely v katastrálním území Hrabačov od soukromých vlastníků a poté je převede do vlastnictví HZS LK za cenu 1.978.390 korun. Finanční podíl města na pořízení pozemků bude činit 521.610 korun, kraj přispěje již zmiňovanými 2,5 miliony korun z krizového fondu. Peníze vyplacené městu uhradí HZS LK z finančních prostředků poskytnutých Generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru České republiky. Jsem velmi rád, že se nám společně podařilo najít cestu, jak vhodný pozemek pro plánovanou výstavbu nové stanice získat. Velké poděkování patří všem, díky kterým jsme se opět o krůček přiblížili k realizaci,“ doplnil Jan Hadrbolec. Majetkové vypořádání si obě strany již vyjasnily ve společném memorandu o spolupráci.      

Na území Libereckého kraje působí celkem 227 jednotek požární ochrany, a to 217 dobrovolných a 10 profesionálních. Vedle toho v regionu dále působí jedna profesionální jednotka podniku Správa železnic (Hasičská záchranná služba Správy železnic) v Liberci a dále 6 podnikových jednotek dobrovolných hasičů.

Nejčastěji hasiči zasahují u technických a dopravních nehod, odstraňují následky větrných smrští, sněhových kalamit, přívalových či vytrvalých srážek, vyjíždějí také k únikům nebezpečných látek nebo zachraňují osoby a zvířata.

Počet zásahů má s mírnými výkyvy stoupající tendenci: v roce 2014 jich bylo 4.318, v roce 2017 už 5.487. Předloni bylo zásahů 6.197, v roce 2020 celkem 6.191.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login