Detail aktuality

Kraj pomůže deseti miliony kulturním organizacím zřizovaným statutárním městem Liberec

20.05.2020 13:35

Na vzájemné podpoře kulturních organizací, jejichž význam překračuje hranice regionu, dlouhodobě spolupracují statutární město Liberec a Liberecký kraj. Vzhledem k nynější komplikované situaci související s koronavirem však potřebují městské kulturní organizace  finanční pomoc. Rada kraje proto schválila poskytnutí mimořádného příspěvku. Jde o dotaci ve maximálně 10 milionů korun s tím, že bude činit nejvýš polovinu propadu příjmů dotčených příspěvkových organizací.

„Město Liberec, které výrazně doplácí na nerovný přístup v rozpočtovém určení daní a potýká se s historickým zadlužením, je k tomu ještě nuceno ustát mnohamilionové propady tržeb ve svých organizacích. V případě některých městských organizací by dopad mohl být fatální. Uvědomujeme si jejich význam pro celý kraj, a proto jsme rozhodli o jednostranné pomoci,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Celkovou částku statutární město Liberec rozdělí mezi své organizace: peníze obdrží zoologická a botanická zahrada, Naivní divadlo a Divadlo F. X. Šaldy. „Věřím, že ani milovníci obou zahrad a obou divadel nenechají své oblíbené kulturní stánky na holičkách a budou se snažit dohnat to, co za uplynulé měsíce zmeškali,“ dodala Květa Vinklátová.

Kraj a město si s dotováním svých příspěvkových organizací pomáhají již řadu let, byť se v uplynulých letech jednalo spíše o menší podporu. V loňském roce přistoupily Liberec a Liberecký kraj ke vzájemné dohodě podpory investic v poměru 10 milionů ze strany Libereckého kraje do městských organizací a 5 milionů ze strany města do těch krajských, jimiž jsou Krajská vědecká knihovna, Severočeské muzeum a Oblastní galerie.

„Právě v souvislosti s vlnou pandemie a důsledky, které přinesla, jsme rozhodli, že desetimilionovou výši příspěvku městským kulturním institucím zachováme i pro letošní rok,“ řekla statutární náměstkyně hejtmana Jitka Volfová. „Odhadovaný propad příjmů Divadla F. X. Šaldy, Naivního divadla, botanické a zoologické zahrady od března do srpna letošního roku je více než 30 milionů korun,“ doplnil hejtman Martin Půta.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login