Detail aktuality

Kraj převezme od města Dětské centrum Sluníčko, jesle zůstanou ve správě Liberce

18.05.2016 13:38

Rada Libereckého kraje na svém zasedání dne 17. května schválila úpravu smlouvy týkající se směny Domu dětí a mládeže Větrník v Liberci a Dětského centra Sluníčko Liberec. DDM Větrník, který je nyní krajskou organizací, má přejít pod statutární město Liberec a Sluníčko, nyní městská organizace, by se stalo krajskou organizací, ovšem bez přidružených jeslí. Jejich provozovatelem zůstane město Liberec.

Upravenou smlouvu o převodu zřizovatelských kompetencí nyní musí schválit krajské zastupitelstvo, neboť koncem března již odsouhlasilo původní smlouvu, která počítala i s převodem jeslí pod Liberecký kraj. Objekt, v němž jesle sídlí, zůstane majetkem města, které i provoz výchovného zařízení bude i nadále financovat a zajišťovat.

„Liberec převodem organizací ušetří na provozních výdajích za Sluníčko ročně 20 mil. Kč. Pevně věřím, že je využije na podporu dalších příspěvkových organizací, například zoologické zahrady,“ řekl hejtman LK Martin Půta.

Záměr změny zřizovatelských kompetencí vychází z funkce a územní působnosti obou příspěvkových organizací. Větrník je organizací poskytující zájmové vzdělávání především klientům z Liberce, současně je jedinou organizací tohoto druhu, kterou zřizuje Liberecký kraj. Územní působnost Sluníčka je nadregionální, zejména v případě zdravotnického zařízení pro děti do 3 let (obecně označováno jako kojenecký ústav). Směna se týká i přidruženého zařízení DC Sluníčko, jímž je Zařízení pro děti vyžadující okamžitou péči (ZDVOP) Paprsek.

V případě uzavření smlouvy by k převodu zřizovatelských kompetencí mělo dojít k 1. 9. 2016. Fungování obou zařízení výměna zřizovatele nijak neomezí.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login