Detail aktuality

Kraj přispěje Liberci a České Lípě na zajištění příměstské dopravy

19.12.2018 11:40

Rada kraje včera projednala možnosti finanční spolupráce ve veřejné drážní a linkové osobní dopravě s městy Liberec a Česká Lípa na rok 2019. Kraj přispěje 17,3 milionu korun na zajištění tramvajové linky Liberec – Jablonec nad Nisou, 11 milionů na autobusovou dopravu za hranice statutárního města Liberec a částku 605.000 korun na dopravní obslužnost v okolí České Lípy.

Příští rok vydá kraj na tramvajovou meziměstskou linku mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou 17,3 milionu korun, tedy totožnou částku jako letos. Na autobusové linky za hranice Liberce do Bedřichova, Šimonovic, Stráže nad Nisou a Kryštofova údolí kraj přispěje necelých 4,4 milionu korun. Další náklady do výše 6,6 milionu vynaloží kraj na úhradu rozdílu mezi současnými tržbami a výnosy po zavedení tarifu. Celkem pokryje krajem dotovaná doprava 115.006 kilometrů. „Na příští rok zůstává příspěvek stejný. Nyní chceme jednat o optimalizaci příměstských linek a jejich soubězích s MHD,“ dodal hejtman Martin Půta.

„Pokud město prokáže nezbytně vyšší náklady na zajištění dopravní obslužnosti, umožní smlouvy výši příspěvku v průběhu roku změnit,“ dodal Marek Pieter, náměstek hejtmana pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek. Statutární město Liberec uzavřelo smlouvu s Libereckým krajem na jeden rok. „Do budoucna plánujeme uzavření memoranda, ve kterém určíme podmínky případné dlouhodobější spolupráce,“ dodal Pieter.

Členové rady kraje schválili také příspěvek na zajištění dopravní obslužnosti v obci Sosnová. Oproti letošnímu roku dojde k navýšení příspěvku o zhruba 150.000 korun z důvodu nové smlouvy mezi Českou Lípou a společností zajišťující městskou hromadnou dopravu. Příspěvek je schválen na rok 2019. „Již jsme začali jednat i o tom, že část výkonů by od roku 2020 zajistil přímo Liberecký kraj v rámci dlouhodobých smluv o závazku veřejné služby,“ uzavřel Pieter.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login