Detail aktuality

Kraj přispěje Mikroregionu Frýdlantsko na odkup nemovitostí. Objekty využijí Frýdlantské okresní dráhy pro svoji stálou muzejní expozici

09.08.2022 14:25

Celkem 3.400.000 korun poskytne kraj dobrovolnému svazku obcí Mikroregion Frýdlantsko na pořízení nemovitostí v rámci projektu „Heřmanička – nádraží Frýdlant“. Objekty v současné době slouží jako zázemí pro činnost spolku Frýdlantské okresní dráhy, který tam dlouhodobě provozuje železniční muzeum a nyní má nemovitosti pouze v pronájmu. Dobrovolný svaz obcí je proto bezplatně spolku převede.

„Dotace bude využita výhradně na pořízení nemovitostí v rámci projektu Heřmanička – nádraží Frýdlant. Objekty poté dostane k bezplatnému užívání Spolek Frýdlantské okresní dráhy, který je má prozatím pouze v pronájmu. Budou sloužit pro provoz železničního muzea, jež má v regionu mnohaletou tradici. Lze si tam prohlédnout několik zajímavých, převážně úzkorozchodných vozidel včetně provozuschopné motorové lokomotivy. Považuji za důležité připomínky historických dopravních a technických zajímavosti zachovávat i pro budoucí generace,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Spolek Frýdlantské okresní dráhy by také rád obnovil turistický provoz mezi nádražím a muzeem, což by ještě více zvýšilo turistickou atraktivitu regionu.

Muzeum Spolku Frýdlantské okresní dráhy bylo slavnostně otevřeno 28. června 2008 v bývalé lokomotivní výtopně ve Frýdlantě v Čechách. V jeho expozici mohou zájemci nalézt výstavu fotografií, dokumentů a artefaktů z historie provozu tratí, zejména pak úzkorozchodné dráhy Frýdlant–Heřmanice, historickou úzkorozchodnou motorovou lokomotivu T 36.002, úzkorozchodné vozy DF/u 651, C/u 441, Z/u 2024 v renovaci, ukázku přepravy vozu normálně rozchodné železnice řady Ztrc na úzkorozchodných podvalnících, modelovou zahradní železnici LGB nebo projekci počítačové simulace provozu Heřmaničky. Muzeum nabízí k prodeji také pohlednice či suvenýry.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login