Detail aktuality

Kraj ve spolupráci s městem začne opravovat libereckou Sokolskou ulici

05.04.2023 11:12

Na rekonstrukci ulice Sokolské, která protíná centrum krajské metropole, se budou společně podílet statutární město Liberec a Liberecký kraj. Smlouvu o vzájemné spolupráci schválila rada kraje. Stavět by se mohlo začít již letos v létě.

„Díky smlouvě si můžeme stanovit podmínky společného postupu při zadání veřejných zakázek, jejichž cílem je vybrat zhotovitele stavebních prací, technického dozoru stavebníka a koordinátora bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v rámci této stavební akce. Smlouva dále upravuje podmínky spolupráce jednotlivých stran v průběhu výstavby,“ uvedl Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy. Roli zástupce zadavatelů bude plnit Liberecký kraj. S vybranými dodavateli uzavřou vždy oba investoři samostatnou smlouvu.“

Zatím půjde o první etapu rekonstrukce, která se týká 366 metrů dlouhého úseku mezi křižovatkami se Zhořeleckou a Pastýřskou ulicí. Kromě samotné nové vozovky přinese i pruhy pro cyklisty, autobusové zastávky a prostory pro chodce. Součástí stavby je také odvodnění komunikace, veřejné osvětlení a výsadba zeleně.

Celková rekonstrukce Sokolské ulice se týká úseku dlouhého přibližně 450 metrů v celkové šířce 18 až 22 metrů. Statutární město Liberec přislíbilo vybudování parkování, chodníků a zeleně na svoje náklady. Příjemcem případné dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury může být pouze Liberecký kraj. Kraj již dotaci na celý úsek až k budoucímu Centru urgentní medicíny kraj obdržel, a to celkem 25 milionů korun. Tomu již město předalo prováděcí dokumentaci a rozpočet ve výši přibližně 79 milionů, z níž má Liberecký kraj uhradit zhruba 33 milionů a město zbývající podíl.

Stavební práce pak budou dál pokračovat přes Šaldovo náměstí až po Jabloneckou ulici. Jednou z podmínek výstavby plánovaného Centra urgentní medicíny v areálu krajské nemocnice na Husově třídě byla totiž výstavba kvalitní silnice, po které by návštěvníci plynule přijížděli do areálu nemocnice. „Financování rekonstrukce v tomto případě není úplně jednoduché. Po dvacetiletém jednání jsme silnici převzali od Ředitelství silnic a dálnic České republiky. Nyní chceme všechny úseky ve spolupráci se statutárním městem Liberec postupně rekonstruovat,“ řekl hejtman Martin Půta.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login