Detail aktuality

Kraj vybral firmu na výstavbu fotovoltaiky na střechách budov

18.10.2023 11:06

 

 

 

Členové Rady Libereckého kraje na svém včerejším jednání schválili výběr dodavatele pro výstavbu fotovoltaických elektráren na střechách dvou krajských budov. Potvrdili tak i dlouhodobý záměr, kterým je energetická soběstačnost kraje a jeho příspěvkových organizací. Fotovoltaikou bude osazena střecha budovy D Krajského úřadu Libereckého kraje a budova Gymnázia Dr. Antona Randy v Jablonci nad Nisou.  

„Fotovoltaiky jsou budoucností v energetice. Přímá přeměna slunečního záření na elektřinu šetří nemalé finanční prostředky i životní prostředí. Budovy, na kterých fotovoltaiky vzniknou, se tak stanou soběstačnými,“ uvedl hejtman Martin Půta. „Pevně věřím, že se letos dočkáme také potřebné legislativy, která by nám umožnila vyrobenou energii sdílet mezi našimi příspěvkovými organizacemi. Na zákon o komunitní energetice čekáme již několik let.“

„Obě veřejné zakázky jsme vypsali na dodávku a montáž střešního fotovoltaického systému včetně připojení elektrárny do rozváděče a napojení do distribuční sítě za splnění podmínek ČEZ distribuce, dále řízení a měření dat pro monitoring a vzdálený dohled. Součástí plnění je také pravidelná údržba po dobu 3 let od předání a převzetí díla, a to vždy třikrát ročně,“ vysvětlil náměstek hejtmana Zbyněk Miklík. „Základním hodnotícím kritériem pro výběr byla nejnižší nabídková cena bez DPH. I přesto samozřejmě po firmách požadujeme doložení odborné způsobilosti a kvalifikace.“

Fotovoltaická elektrárna na střeše objektu budovy D bude mít výkon 93,6 kWp, fotovoltaika na střeše budovy jabloneckého Gymnázia Dr. Antona Randy pak 30,36 kWp.

„V případě zakázky pro budovu D obdržel kraj dvě nabídky. Hodnotící komise vybrala společnost Wattcontrol s.r.o., s nabídkovou cenou 3.571.858,19 Kč včetně DPH. Zhotovitelem pro fotovoltaiku na budově gymnázia je také společnost Wattcontrol s.r.o. za nabídkovou cenu 1.293.036,91 Kč včetně DPH,“ uvedl náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Kraj také podal žádosti o spolufinancování obou projektů do Operačního programu Životní prostředí 2021–2027, o podpoře podaných žádostí ještě není rozhodnuto.

Další projekty fotovoltaických elektráren v rámci novostaveb:

  • Centrum odborného vzdělávání Libereckého kraje zdravotnicko-sociální – SZŠ Turnov (výkon 6,75 kWp)
  • ZZS LK Výjezdová základna Hrádek nad Nisou (výkon 9,90 kWp)
  • ZZS LK Výjezdová základna a Krajské záložní operační středisko Jablonec nad Nisou (výkon 9,90 kWp)
  • Transformace zařízení Služby sociální péče TEREZA, p. o., lokalita Na Vinici, Semily (výkon 10,00 kWp)
  • Transformace zařízení Služby sociální péče TEREZA, p. o., lokalita Benešov u Semil I, č. p. 143 (výkon 18,00 kWp)
  • APOSS Liberec, p. o. – výstavba domácností pro osoby se zdravotním postižením, lokalita Vratislavice nad Nisou I. (výkon 12,60 kWp)

Liberecký kraj má také v plánu vybudovat fotovoltaickou elektrárnu na ploše bývalého vojenského letiště v Ralsku–Hradčanech. „I tam by měla vzniknout zásobárna čisté energie z obnovitelného zdroje, která by produkovala zhruba dvojnásobek toho, co potřebuje na provoz nejen kraj, ale také jeho příspěvkové organizace. Až do prosince se k tomuto záměru konají předběžné tržní konzultace,“ uzavřel Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login