Detail aktuality

Kraj vyhlašuje program na podporu sdílených kol ve městech. Připravil v něm tři miliony korun

08.03.2023 10:33

Podpora cykloturistiky patří k prioritám Libereckého kraje. Kromě běžných investic do cyklodopravy letos kraj nově vyhlašuje program na podporu městské mobility formou sdílených kol. Připravil do něj pro deset obcí s rozšířenou působností celkem 3 miliony korun.

„Jedná se o pilotní projekt, u něhož se počítá s napojením na systém veřejné dopravy. Program je určený hlavně pro větší města. Jeho cílem je usnadnit cestování, a to zejména tím, že lidé mohou po vystoupení z vlaku či autobusu pokračovat dál na kolech, přičemž by prvních 15 minut využití sdíleného kola bylo zdarma, a to především pro ty, kteří využívají aplikaci IDOLka,“ uvedl hejtman Martin Půta.

„Je to i motivace pro lidi, aby kola odkládali na určená místa a nedávali je kamkoli se jim zlíbí, jako je tomu například v Liberci u sdílených elektrokoloběžek. Já osobně tento projekt velice podporuji, jelikož je ekologický, ekonomicky výhodný a také přínosný pro zdraví lidí,“ dodal Jan Sviták, statutární náměstek pro resort dopravy.

Účelem programu je snížení individuální automobilové dopravy ve vybraných obcích Libereckého kraje. Oprávnění žadatelé jsou obce s rozšířenou působností.

Žádosti mohou zájemci podávat od 3. května do 30. června letošního roku. Poté je kraj vyhodnotí a o poskytnutí dotace bude rozhodovat v září letošního roku. Minimální výše dotace činí 10 tisíc korun, maximálně může obdržet jeden žadatel půl milionu korun.

Kraj podporuje cyklodopravu i ze svých dalších dotačních programů. Projektovou přípravu výstavby cyklostezek, jejich budování i rekonstrukce podpoří v tomto roce Liberecký kraj jedenácti miliony korun. Stane se tak prostřednictvím tří programů: 6.1 Podpora výstavby komunikací pro cyklisty, 6.2 Podpora rekonstrukce, údržby a oprav komunikací pro cyklisty a 6.3 Podpora projektové přípravy komunikací pro cyklisty.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login