Detail aktuality

Kraj vyhlašuje soutěž na novou zdravotnickou školu v Liberci

17.01.2024 14:40

Liberecký kraj vyhlašuje architektonicko-urbanistickou soutěž na novostavbu Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Liberci. Dvoukolová otevřená soutěž má přinést projektové a ideové řešení rozvoje školního areálu v Jablonecké ulici u sídliště Broumovská, kam by se zdravotnická škola měla přestěhovat z dosavadních prostor v Kostelní ulici. Vznikne tam středoškolský kampus, který naváže na současný areál Střední odborné školy Liberec a umožní oběma školám sdílet potřebné zázemí. V první etapě jsou náklady na výstavbu zdravotnické školy bez vnitřního vybavení odhadovány na 630 milionů korun bez DPH.

„Soutěž vyhlašujeme dvoukolově a je zcela otevřená. V prvním kole budou posuzovány návrhy anonymně, do druhého kola postoupí maximálně šest návrhů. Celková částka na odměny a náhrady výloh účastníkům soutěže činí 4,2 milionu korun. Za první místo v první fázi soutěže se stanovila cena ve výši jednoho milionu, pak postupně klesá,“ uvedl k soutěži Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

„O novou budovu usiluje liberecká zdravotnická škola už řadu let. Dnes sídlí v historickém domě z roku 1812 naproti kostelu sv. Antonína na Sokolovském náměstí. Dispozice památkového objektu ale neumožňují škole další rozvoj. Výstavbou nových prostor chceme docílit toho, aby škola mohla uspokojit vzrůstající poptávku po zdravotnickém personálu. Nutně také potřebuje nové, moderně vybavené odborné učebny,“ dodal hejtman Martin Půta.

Nejvhodnější způsob zadání soutěže byl opakovaně zvažován v Komisi architektů a urbanistů Rady Libereckého kraje, nakonec byl zvolen proces architektonické soutěže. O jejím výsledku rozhodne porota, v níž převažují nezávislí členové, kteří současně působí jako architekti. Jde o profesora Ing. arch. Zdeňka Jirana, Ing. arch. Tomáše Koumara, profesora Ing. arch. Petra Pelčáka a Ing. arch. Evu Gabaš Rosenovou. Třemi hlasy pak budou zastoupeni takzvaně závislí členové, tedy řádní členové z vedení kraje.

Předmětem projektové části soutěže je 1. etapa celého záměru, kterou je novostavba zdravotnické školy s rozšířením výukových prostor i pro potřeby Střední odborné školy. Návrh má řešit celkovou podobu areálu i s dopravní obslužností, venkovních ploch a napojení na technickou infrastrukturu. V ideové části jde o prostorové ověření 2. etapy záměru, zahrnující výstavbu domova mládeže s jídelnou a venkovním sportovištěm. Předpokládané náklady na výstavbu první etapy jsou odhadovány na 630 milionů korun bez DPH v cenové úrovni roku 2023.

Soutěž se nezaměřuje jen na návrh budov. „Vzhledem k tomu, jaký význam má investice pro rozvoj zdravotnického školství a jaká je poptávka po středním zdravotnickém personálu, projekt má řešit celkové krajinářské a dopravní řešení. Význam dobrých prostor je pro vzdělávání klíčový. Veřejný prostor mezi budovami musí být kvalitní, umožňovat bezbariérový přístup, zahrnovat venkovní učebny, stejně jako je základním požadavkem energetická a provozní úspornost navrhovaného řešení,“ dodal náměstek Zbyněk Miklík.

„Výstavba nové budovy neznamená, že by se kvůli tomu muselo odborné učiliště zaměřené na řemesla stěhovat, naopak – zůstane ve svých dosavadních prostorách. Pozemky jsou totiž tak rozlehlé, že se tam vejdou vedle sebe obě školy včetně nové tělocvičny, jídelny a také internátu s kapacitou až 250 lůžek,“ uzavřel Jiří Čeřovský, náměstek pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Předpokládaný harmonogram soutěže v roce 2024:

do 22. ledna – zveřejnění soutěže na profilu zadavatele

16. února – prohlídka místa

27. března – lhůta pro podání návrhu v 1. fázi soutěže (9 týdnů)

10.–11. dubna – zasedání poroty a hodnocení návrhů v 1. fázi soutěže

22. dubna – předpokládaný termín rozeslání výzvy k podání návrhu v 2. fázi soutěže

17. června – lhůta pro podání návrhu v 2. fázi soutěže (8 týdnů)

26. června – zasedání poroty a hodnocení návrhů ve 2. fázi soutěže

9. července – schvalování výsledku soutěže Radou Libereckého kraje

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login