Detail aktuality

Kraje dostanou na rekonstrukce silnic od státu pouze polovinu slíbených peněz

24.04.2019 11:48

Liberecký kraj by měl získat od Státního fondu dopravní infrastruktury dotaci na rekonstrukce silnic II. a III. třídy ve výši cca 80 milionů korun. Oproti původnímu slibu získají kraje o polovinu méně prostředků. Stát se zavázal krajům každoročně poskytnout 4 miliardy. Na základě sdělení premiéra České republiky kraje pro letošní rok dostanou pouze 2 miliardy korun.

Velice mě mrzí, že vláda nesplnila svůj veřejný a mnohokrát opakovaný slib. Nyní jsme v situaci, kdy musíme pro letošní rok najít dalších 80 milionů korun, abychom mohli zahájit práce na silnicích, které jsou na letošní rok naplánované a už u nich probíhají soutěže na dodavatele. Letos jsme na opravy a rekonstrukce silnic vyčlenili už 300 milionů a nezbyde nám než hledat další peníze v krajském rozpočtu. Budeme čekat na podmínky nové výzvy z Integrovaného regionálního operačního programu a snažit se do ní přihlásit další projekty,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Kraj má na letošní rok ve svém rozpočtu na rekonstrukce silnic II. a III. třídy částku 340 milionů korun. Nad rámec této částky počítal s dotací od státu ve výši 163 milionů. V současné době má kraj již podepsány smlouvy za celkem 255 milionů korun. U dalších sedmi výběrových řízení v předpokládaném objemu 200 milionů probíhá v současné době výběr zhotovitele. „Z důvodu nedodržení slibu od státu v letošním roce oproti původnímu předpokladu některé rekonstrukce nezačnou,“ dodal Jan Sviták, náměstek pro resort dopravy, investic a veřejných zakázek.

Kraje, které v roce 2000 převzaly od státu nevyhovující a havarijní úseky silnic, bez jakéhokoliv příspěvku na správu a údržbu, získávají dotaci od Státního fondu dopravní infrastruktury pravidelně od roku 2014. Liberecký kraj má i přes zvýšené finanční prostředky na rekonstrukce silnic nadále zhruba polovinu komunikací v nevyhovujícím nebo havarijním stavu. Kompletní obnova a údržba vozovek silnic II. a III. třídy včetně cyklostezek v rámci desetiletého plánu by stála 1,9 miliardy korun. „Tato částka ke všemu nezahrnuje náklady na opravy mostů, propustků, zdí, dopravního značení, případně náklady na diagnostiky vozovek a projekční práce,“ vysvětlil Sviták.

Z důvodu snížení dotace od státu oproti původnímu předpokladu se v letošním roce pravděpodobně nedočkají rekonstrukce úseku silnice III/28617 v Mříčné či silnice III/26836 Cvikov–Lindava.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login