Detail aktuality

Kraji bude příští rok kvůli zrušení superhrubé mzdy chybět více než půl miliardy korun. Zvažuje zrušení dotačních fondů, zastavení investic a oprav

25.11.2020 0:00

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schválila 20. listopadu daňový balíček, kterým se ruší tzv. superhrubá mzda a provádí změna výpočtu daně z příjmů. Daň z příjmů fyzických osob by měla klesnout na 15 % počítaných z hrubé mzdy. Daňový balíček ovšem přináší problémy pro kraje, kterým se nejenže bude hůře schvalovat rozpočet pro příští rok, ale pokud zákon bude podpořen senátem a prezidentem, budou nuceny přijmout drastická úsporná opatření.

„Poslanecká sněmovna přijala daňový balíček, který je pro přípravu rozpočtu kraje na rok 2021 doslova pohromou. S dopady koronavirové krize bychom se ještě dokázali vyrovnat, pokud by však legislativní proces schválení daňového balíčku pokračoval tak, jak bylo sněmovnou prohlašováno, propadnou se nám daňové příjmy o dalších 540 milionů korun,“ vysvětlil Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky. „Pokryli bychom sotva mandatorní výdaje, zastavili nezasmluvněné investice a pro rok 2021 zrušili dotační programy. Nesouhlasím s přijatým modelem zdanění bez kompenzací propadu příjmů samospráv, který schválila poslanecká sněmovna. Stále věřím v odpovědný přístup ústavních činitelů. Řešení vidím v senátu, který může situaci napravit pozměňovacím návrhem,“ doplnil náměstek Miklík.

Liberecký kraj by, pokud ke zrušení superhrubé mzdy dojde, nemohl připravovat žádné nové projekty a investice, zastavil by veškeré současné dotační programy a nezakládal nové.

„Na účtu Libereckého kraje je k 30. září celkem 2,4 miliardy korun. Z toho 1,7 miliardy jsou smluvní závazky na investice, 344 miliony korun jsou účelové dotace ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy a ministerstva práce a sociálních věcí i státního fondu dopravní infrastruktury, 90 milionů je dotační fond Libereckého kraje. Volné zdroje jsou 221 miliony korun. Schválený daňový balíček přinese zásadní stopku v investicích, podpoře a opravách. Kraj úspory bude hledat a najde je. Stejný krok by ale měla udělat vláda. Ve chvíli, kdy do veřejných rozpočtů zasekává další sekeru ve výši 130 miliard korun, by i ona měla šetřit, protože bez úspor ve vládních výdajích zaplatí toto snížení daně nakonec naše děti,“ uvedl hejtman Martin Půta.
 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login