Detail aktuality

Krajská tripartita projednávala stav zaměstnanosti a připravenost čerpání evropských prostředků

24.04.2015 14:37

Ke svému třetímu jednání se v sídle kraje počátkem tohoto týdne sešla Rada hospodářské a sociální dohody Libereckého kraje, tzv. krajská tripartita. Kromě volby nového místopředsedy za zaměstnavatele se podrobně zabývala stavem zaměstnanosti v kraji a připraveností na čerpání prostředků z nového programovacího období EU 2014-2020.

Novým místopředsedou krajské tripartity za stranu zaměstnavatelů se po Markétě Heroutové stal Ludvík Karl. Členové dále projednali návrh dodatečné nominace do tripartity za Konfederaci zaměstnavatelských a podnikatelských svazů ČR. Shodli se, že na své příští jednání pozvou zástupce této konfederace.

Krajská tripartita se dále podrobně zabývala stavem zaměstnanosti v Libereckém kraji. K tomuto tématu hovořila ředitelka Úřadu práce ČR - krajské pobočky v Liberci Kateřina Sadílková. Přítomné informovala, že míra nezaměstnanosti v Libereckém kraji je k 31. 3. 2015 pod celostátním průměrem, činí 7,4 %. V některých oblastech, jako například na Frýdlantsku, je však nezaměstnanost s ohledem na malé možnosti nabídky pracovních míst a nedostatečnou dopravní infrastrukturu stále vysoká.

Jako klíčové téma bylo projednáváno nové programovací období EU 2014-2020, připravenost na čerpání prostředků a jejich využití pro další rozvoj Libereckého kraje. Podle vedoucího odboru regionálního rozvoje a evropských projektů Michaela Otty, který byl jednání přítomen, má Liberecký kraj připraveny a schváleny potřebné základní dokumenty, jimiž jsou Program rozvoje Libereckého kraje a S3 strategie, a v současné době se pracuje na Regionálním akčním plánu. „Databáze Libereckého kraje obsahuje 156 záměrů projektů. Z nich bylo vybráno 42 tzv. prioritních projektů, u 26 je zatím zahájena příprava v objemu cca 2,5 mld. Kč,“ doplnil hejtman LK Martin Půta.

Závěrem členové krajské tripartity diskutovali o možnostech podpory vzdělávacích aktivit, například projektu Center odborného vzdělávání v LK, dále o aktivitách spojených s vyhlášeným „Rokem technického vzdělávání“ (vyhlásil Svaz průmyslu a dopravy ČR)  a o obecných uvažovaných změnách v  nabídce oborů škol v Libereckém kraji tak, aby lépe odpovídaly aktuálním požadavkům trhu práce. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login