Detail aktuality

Krajská tripartita se seznámila s rozpočtem Libereckého kraje na rok 2017 a jednáními ohledně navýšení mezd řidičů autobusů

02.02.2017 10:41

Poprvé v letošním roce se v pondělí 30. ledna sešla ke svému jednání Rada hospodářské a sociální dohody Libereckého kraje, tzv. krajská tripartita. Projednala zprávu o stavu nezaměstnanosti, seznámila se s hlavními parametry a prioritami rozpočtu Libereckého kraje na letošní rok a také s možnostmi řešení problémů kolem navýšení mezd řidičů autobusů.

Standardním bodem programu jednání byla zpráva Úřadu práce ČR - krajské pobočky v Liberci o aktuálním stavu na trhu práce v Libereckém kraji. S nejnovějšími údaji seznámila ředitelka krajské pobočky Elena Čermáková. Jak uvedla, míra nezaměstnanosti k 31. 12. 2016 činila 5,2 %, což je i celostátní průměr. Nejnižší byla i nadále na Českolipsku (4,2 %), nejvyšší na Liberecku (5,7 %), na jedno volné místo připadá v současné době v kraji 2,9 uchazeče.

Tripartita se seznámila s hlavními parametry rozpočtu Libereckého kraje na rok 2017. Rozpočet je přebytkový s výdaji ve výší 2,8 miliardy Kč a kladným saldem 96 mil. Kč. Nové je do něj zapojena i částka ve výši 366 mil. Kč z vyšších daňových výnosů kraje v minulém roce, tyto prostředky jsou určeny především na opravy silnic, posílení dotačního fondu nebo investic do školství, zdravotnictví a sociálních služeb. Vyčleněna je i částka 60 mil. Kč na navýšení mezd řidičů v autobusové dopravě.

Předseda krajské tripartity Martin Půta informoval o průběhu jednání ohledně navýšení mezd řidičů v regionální autobusové dopravě. Jak uvedl, Liberecký kraj má zájem na stabilním zajištění dopravní obslužnosti, je připraven se podílet na financování tohoto navýšení, což zanesl i do svého rozpočtu. Aktuálně se hledá nejlepší právní řešení, jak finance, v souladu se všemi právními předpisy, poskytnout na tento účel dopravcům. Pokračovat budou v druhé polovině února i jednání s vládou. „Kraje usilují o to, aby se vláda finančně podílela na zvýšení mezd řidičů, které stanovila svým vlastním nařízením. Jde o významné dodatečné náklady, které celorepublikově představují částku 1,2 miliardy korun,“ dodal Půta.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login