Detail aktuality

Krajští záchranáři mají nové moderní sanitky a lékařské vozy

27.11.2015 16:39

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje představila veřejnosti nová sanitní vozidla Rychlé zdravotnické pomoci (RZP) a lékařská vozidla Rendez-Vous (RV). Využívat je začne v nejbližší době.

Dvacet nových sanitních vozidel Rychlé zdravotnické pomoci (RZP) pořídil Liberecký kraj Zdravotnické záchranné službě LK. Pořizovací cena vozidel Mercedes Benz Sprinter, včetně zástavby, technologického a přístrojového vybavení, činí 79 mil. 600 tis. Kč. „Liberecký kraj z této částky zaplatil 12 mil. Kč a 67 mil. 600 tis. Kč jsou dotace ze strukturálních fondů EU. Aby záchranka byla schopna vzhledem k objemu celý projekt financovat, poskytl jí Liberecký kraj částku 68 mil. Kč formou bezúročné peněžité půjčky,“ vysvětlil hejtman LK Martin Půta.

Pořízení nových sanitek bylo podle krajského radního pro zdravotnictví Petra Tulpy nutné. „Za posledních pět se do obměny vozového parku téměř neinvestovalo. Nové sanitky jsou bezpečnější a lépe zvládnou jízdu v náročném terénu. Díky projektu je krajská záchranka vybavena nejmodernějšími vozy v České republice,“ dodal radní. Předností nových sanitních vozidel je například vybavení nejmodernějšími přístroji (defibrilátor LIFEPAK 15), v příčné ose posuvným stolem nosítek (umožňujícím přístup k ležícímu pacientovi ze všech stran nosítek), nově koncipovaného uložení fixačního materiálu či kyslíkových láhví z vnější strany vozidla s možností jednoduché obsluhy. Díky vysoké úrovni technického provedení a výborným jízdním vlastnostem, zajišťují záchranářům lepší a bezpečnější pracovní prostředí a pacientovi vyšší komfort při přepravě do nemocničního zařízení. Čtyři sanity jsou vybaveny speciálními nosítky pro převoz těžších a rozměrnějších pacientů.

Prezentovaná vozidla jsou dle normy definována jako mobilní jednotky intenzivní péče. „Do provozu budou uvedena v nejbližší době a nahradí stávající sanitky v celém Libereckém kraji,“ říká ředitel zdravotnické záchranné služby Vladimír Hadač.

Další čtyři lékařská vozidla pro systém Rendez-Vous (RV) pořídila Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje z vlastních prostředků cestou realizace veřejné zakázky. Jedná se o vozy typu Toyota Hilux v celkové hodnotě 8,5 mil. Kč. Jsou určeny pro zásahy v horských oblastech. Svými parametry, mimo jiné, splňují podmínky bezpečného provozu vozidla, kdy je veškeré vybavení umístěno mimo prostor určený pro posádku.

Nová vozidla budou vybavena moderními informačními technologiemi – tablet vozidla (určený např. pro spojení se zdravotnickým operačním střediskem, zobrazení navigace, mapových podkladů, kontinuálního snímání z přední a zadní kamery), tablet pro výjezdovou skupinu (určený pro příjem tísňové výzvy, komunikaci s operačním střediskem, zpracování zdravotnické dokumentace, odeslání avíza nebo dokumentace pacienta do zdravotnického zařízení, vyvolání údajů o pacientovi v rámci konceptu eHealth) a tiskárna pro tisk zdravotnické dokumentace.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login