Detail aktuality

Liberecká průmyslovka začlení do výuky roboty

29.05.2018 16:30

Liberecký kraj za přispění fondů Evropské unie a peněz ze státního rozpočtu má v plánu vybudovat osm Center odborného vzdělávání (COV). Projekt za 582 milionů korun pomůže zkvalitnit vyšší a střední odborné vzdělávání v Libereckém kraji. Ten investuje do center částku zhruba 100 milionů korun. Stavební práce již započaly na Střední průmyslové škole strojní a elektrotechnické a Vyšší odborné škole v Liberci (SPŠSE a VOŠ). Stavba by měla být dokončena na konci roku 2018.

Projekt Center odborného vzdělávání považuji za mimořádnou šanci, jak zlepšit kvalitu vzdělávání na odborných školách v Libereckém kraji,“ uvedl hejtman Martin Půta a dodal: „Zároveň chci poděkovat pracovníkům, kteří projekty připravili. Všech osm projektů uspělo v konkurenci s projekty z celé České republiky.“

Zřizovatel, Liberecký kraj, rozhodl vybudovat jedno z COV pro strojírenství a elektrotechniku při SPŠSE a VOŠ, Masarykova 3, Liberec. Vybavení tohoto COV je navrženo v souladu s požadavky současného i budoucího průmyslu.

V rámci COV vzniknou odborné učebny pro výuku programování robotů, automatizovaných pracovišť s PLC automaty, moderně vybavená laboratoř pro strojní měření, robotizované pracoviště osazené laserem pro vypalování plechového programu, pracoviště se vstřikovacími lisy a odborná učebna pro výuku počítačových sítí.

„Jde o velký projekt, jehož prostřednictvím bychom rádi vrátili do škol v novém provedení dílny a práce v nich. S nadsázkou lze říci, že klasické frézy a soustruhy doplní plně digitalizované CNC stroje,“ okomentoval Petr Tulpa, náměstek hejtmana pro resort školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Škola připravuje vybavit prostory pro výuku několika roboty. Na malém robotu se budou žáci učit programovat. Druhý, větší laserový robot, bude sloužit k řezání materiálu. Škola též připravuje začlenit do výuky další dva, kteří budou součástí linky. Jeden samostatný robot a druhý, jenž bude pracovat v koordinaci s člověkem.

„Centrum vybuduje firma První podještědská stavební spol. s r.o. Celkové náklady na projekt COV v Liberci jsou ve výši 86,7 milionu korun. Z této celkové částky zaplatí Liberecký kraj 12,27 milionu korun,“ dodala statutární náměstkyně pro resort ekonomiky, správy majetku a informatiky Jitka Volfová.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login