Detail aktuality

Liberecká Technická univerzita bude spolupracovat s Libereckým krajem

14.02.2013 17:18

 

Rektor Technické univerzity v Liberci Zdeněk Kůs pozval nového hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu na první oficiální návštěvu jediné vysoké školy v kraji.

Úspěchy Technické univerzity v Liberci mohou zvýšit i prestiž Libereckého kraje a naopak,“ řek v úvodu návštěvy hejtman.

Při oficiální návštěvě hejtmana doprovázeli mimo jiné Zuzana Kocumová, statutární náměstkyně, řízení zdravotnictví, tělovýchovy a sportu, Josef Jadrný, náměstek pro řízení životního prostředí a zemědělství, a Ivana Hujerová, členka rady, řízení hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a rozvoje venkova.  

„Hovořili jsme o možnosti spolupráce v rozvoji vzdělanosti Libereckého kraj i o zapojení univerzity do strategie dlouhodobého rozvoje kraje, nebo o případné spolupráci při vytváření jednotné krajské strategie rozvoje,“ řekl profesor Zdeněk Kůs.

Delegace Libereckého kraje si prohlédla vybraná univerzitní pracoviště. V ateliéru fakulty umění a architektury zaujaly hejtmana a hlavně náměstka Jadrného návrhy studentů na revitalizaci některých oblastí.

Líbily se mi nápady na znovuzrození města Mimoně, nebo využití brownfields v Chrastavě a Hrádku. Je moc dobře, že studenti řeší zadání týkající se rozvoje našeho kraje,“ řekl náměstek Jadrný.

Na ústavu zdravotnických studií si rektorovi hosté prohlédli laboratoře. Vyzkoušeli si i práci se simulátory. 

Velmi ráda jsem vyslechla informace o možnostech studia nelékařských studijních oborů zaměřených na zdravotnictví. Je eminentním zájmem kraje udržet a zvyšovat úroveň lékařské péče  a kvalitu Krajské nemocnici Liberec. Vaši skvěle připravení absolventi k tomu evidentně přispívají,“ řekla náměstkyně Kocumová.

Na fakultě textilní  hosté  navštívili poloprovozní laboratoř tkaní, pletení, předení. Děkanka Jana Drašarová jim vysvětlila  metodu vytkání speciálního vzoru a zaměstnanci fakulty jim ukázali některé technické aplikace. Na katedře  oděvnictví je zaujala bunda pro cyklisty vybavená svítícími bezpečnostními prvky. V laboratoři tkáňového inženýrství se krátce seznámili s výzkumem aplikací nanovlákenných textilií v medicíně.

V doprovodu rektora Kůse a prorektorky Soni Jandové  si delegace libereckého kraje  prohlédla také  moderní laboratoře Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace.

Rád jsem pozvání pana rektora přijal. Ocenil jsem úspěšnost univerzity při realizaci projektů  v rámci operačních programů Výzkum a vývoj pro inovace  a  Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Univerzita může být vzorem pro mnohé instituce včetně Libereckého kraje v organizaci a výsledcích transparentních veřejných soutěží na dodavatele stavby.  Liberecká univerzita má  skvělé jméno a velký intelektuální potenciál. Ten by měl kraj využívat. Lépe než dosud. Udělali jsme první krok k vzájemné spolupráci a podpoře, věřím, že není poslední,“ řekl na závěr návštěvy Martin Půta. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login