Detail aktuality

Libereckému kraji záleží na příbězích pamětníků, a proto finančně podpoří Paměť národa

15.05.2019 12:32

Celkem 200 tisíc korun poskytne Liberecký kraj společnosti Post Bellum na projekt Paměť národa, který pomůže rozšířit příběhy pamětníků z regionu. Organizaci se podařilo vytvořit nejrozsáhlejší veřejně přístupnou pamětnickou databázi v Evropě a v současné době obsahuje bezmála 5 tisíc svědectví. 

Kraj dá 200 tisíc korun na projekt Vyhledejme a představme pamětníky 20. století Libereckého kraje. Ucelený obrazový dokument, který by představil příběhy lidí, jež byli přímými účastníky významných historických událostí, zatím v Libereckém kraji chybí.

„Post Bellum dosud nemá pobočku v našem regionu a byla by velká škoda, kdyby se opomíjely příběhy lidí, kteří mají co říct. Čím více portrétů pamětníků se podaří shromáždit, tím pestřejší a srozumitelnější mozaika uplynulého století nám vznikne. Paměť národa je volně přístupná všem proto, aby nám vzpomínky účastníků dějinných momentů umožnily poznávat podstatu totalitních režimů 20. století, nacismu a komunismu, a také zkoumat motivy a rozhodnutí jednotlivců, kteří se ocitli v mezní situaci. Jsem proto velice rád, že se Liberecký kraj tohoto projektu aktivně zúčastní,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Post Bellum oficiálně zahájila svoji činnost 28. října 2008 a na konci roku 2017 čítala více než 4.000 publikovaných pamětnických příběhů veteránů druhé světové války, protinacistických odbojářů, obětí holocaustu, politických vězňů 50. let i let pozdějších, duchovních, disidentů, ale i představitelů moci – agentů KGB, NKVD, StB, politických funkcionářů a dalších pamětnických skupin.

Dotaci poskytne Liberecký kraj ze svého rozpočtu. Částku 200 tisíc korun použije organizace na propagaci, zajištění projektu včetně natáčení a distribuce. Dokumentaristé z Post Bellum vyhledají konkrétní pamětníky v Libereckém kraji a jejich vyprávění natočí v nahrávacím studiu. Zpracované nahrávky poté uloží do sbírky Paměť národa. Pro veřejnost budou k dispozici na internetových stránkách: https://www.postbellum.cz/.

„Vyprávění pamětníků obohatí sbírku Paměť národa, která v současné době obsahuje 4.871 publikovaných svědectví pamětníků. Jsme velmi rádi, že se Liberecký kraj rozhodl zaznamenat vzpomínky pamětníků minulého století. Díky podpoře zdokumentujeme příběhy, na které se zapomnělo nebo mělo zapomenout. Ukazuje se totiž,  že jednou z největších hrozeb současnosti není ani tak vzedmutí populistických nebo xenofobních sil, ale ztráta národní paměti – historické paměti. Obohatíme nejenom současnou generaci o autentické vzpomínky a zkušenosti starší generace, ale také zajistíme, že budoucí generace naleznou živoucí odkaz historie očima pamětníků totalit 20. století,“ uzavřel Tomáš Heller, ředitel Paměti národa Východní Čechy.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login