Detail aktuality

Liberecký a Ústecký kraj mají zájem společně nacházet řešení, shodli se hejtmani

01.03.2013 15:17

 

Spolupráce v oblasti cestovního ruchu, řešení dopravní problematiky či společný tlak na ministerstvo dopravy kvůli novému silničnímu koridoru z Děčína na Českou Lípu, na tom všem se shodli při společném jednání v Krásné Lípě hejtmani Ústeckého a Libereckého kraje Oldřich Bubeníček a Martin Půta.

Hejtmani sousedních krajů se sešli na půl cesty mezi Ústeckým a Libereckým kraje, v Domě Českého Švýcarska v Krásné Lípě, kde se seznámili s aktivitami destinační agentury České Švýcarsko o.p.s.

„Oblast Českého Švýcarska s národním parkem je excelentní turistickou destinací, usilujeme o zařazení území na seznam UNESCO. V návštěvnících z Libereckého kraje vidíme potenciál, proto chceme navázat i v této oblasti užší spolupráci,“ zmínil hejtman Bubeníček s tím, že jej překvapuje, že návštěvníci z Libereckého kraje tvoří jen 7 procent turistů putujících do Českého Švýcarska, nejvíce jejich místních – 39 %, a Pražáků – 11 %.

„Je tu krásná scenérie, občas sem zavítá i pětičlenná smečka vlků z Dolní Lužice, žije tu rys i lososi, což svědčí o čisté přírodě,“ doplnil ředitel o.p.s. České Švýcarsko Filip Brodský.

Představitelé obou regionů pohovořili o problematice regionálních operačních programů, kdy hrozba plošných korekcí za špatně nastavený systém visí téměř nad všemi kraji v republice.

Dalším tématem byla oblast dopravy. Jednalo se o omezení nákladní dopravy na silnici II/262 či o financování osobní železniční dopravy na trati Svor – Rybniště. Oba kraje mají zájem řešit záležitosti ve shodě, proto se uskuteční jednání radních pro oblast dopravy a vedoucích odborů dopravy obou krajů.

Další společný postup plánují Ústecký a Liberecký kraj při jednání s ministerstvem dopravy ohledně tlaku na vybudování přeložky silnice I/13, tzv. koridoru PK4.

„Vybudování nového koridoru včetně obchvatu České Lípy by ulevilo řadě obcí v obou krajích a zrychlilo a zjednodušilo by spojení. Je třeba dát ministerstvu jasný signál, že o koridor stojíme, aby se mohlo začít s projekčními pracemi,“ vysvětlil hejtman Martin Půta.

V závěru se hejtmani shodli, že připraví společné setkání rad obou krajů, aby se spolupráce mohla rozvíjet na úrovních radních také v dalších oblastech.

Hejtmani Ústeckého a Libereckého kraje jsou jediní zástupci krajů, kteří nebyli zvolení za ČSSD

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login