Detail aktuality

Liberecký kraj chce zachovat provoz tramvajové linky č. 11 mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou

01.04.2019 17:22

Liberecký kraj platí ročně 17.300.004 milionů korun na provoz tramvajové trati spojující statutární město Liberec a Jablonec nad Nisou. Současná jednání mezi oběma městy a Libereckým krajem o rozdělní příspěvku na tramvajovou linku stále nejsou u konce.

Dnešního setkání k financování tramvajové linky č. 11 z Liberce do Jablonce nad Nisou se zúčastnili primátoři obou statutárních měst a hejtman Libereckého kraje. Diskuze k rozdělení financování mezi městy a krajem trvá přes tři měsíce.

 „Hlavním úkolem kraje je zajistit regionální vlakovou a autobusovou dopravu, za kterou utratíme ročně téměř 659 milionů korun. Tramvajové spojení Liberec – Jablonec nad Nisou vnímáme z pohledu našich povinností jako nadstandartní doplněk. I přesto jsme pro jeho zachování a jsme připraveni na trať přispívat 18 miliony korun. Do budoucna musí zejména obě statutární města zajistit vyvážené financování,“ vysvětluje hejtman Martin Půta.

Celkové předpokládané náklady na provoz tramvajové linky v roce 2019 jsou bezmála 100 milionů korun. Odhadované výnosy z jízdného činí 15 milionů korun. Dopravce bude požadovat úhradu prokazatelné ztráty 86 milionů korun. Kraj se zavázal 18 miliony. Statutární město Jablonec nad Nisou nabízelo minulý týden příspěvek, který se opíral o jím zadanou analýzu rozdělení nákladů v maximální výši dvou, resp. čtyř milionů korun. Po dnešním samostatném jednání zástupců obou statutárních měst na dopravním podniku však nabízí Jablonec nad Nisou příspěvek ve výši 12 milionů a po kraji požaduje 26 milionů. Zbývajících obnos by muselo dopravci doplatit statutární město Liberec.

 „Představy statutárního města Jablonce nad Nisou jsou pro nás stěží přijatelné. Jeho návrh přispívat dvěma, čtyřmi nebo 12 miliony korun ročně není přiměřený. Kraj navrhuje finance v podobné výši jako doposud s tím, že je ochoten jednat o každoročním navýšení o inflaci,“ říká náměstek pro dopravu, investice a veřejné zakázky Jan Sviták.

Liberecký kraj není přímým objednatelem tramvajové dopravy mezi statutárními městy Liberec a Jablonec nad Nisou. Kraj celkem za vlakovou a autobusovou dopravu mezi oběma městy vynaloží ročně zhruba 32 milionů korun. Tyto spoje umožňují přepravu osob po území statutárního města Jablonec nad Nisou. Liberecký kraj nepožaduje po statutárních městech žádný příspěvek na zajištění dopravy, přestože částečně zajišťují služby městské hromadné dopravy v obou lokalitách. Poslední průzkum obsazenosti s přehledem využití linky byl dopravcem proveden v roce 2015.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login