Detail aktuality

Liberecký kraj má poprvé držitele titulu- historické město roku - Jilemnici

19.04.2013 15:22

 

Dvě obrovské skleněné ceny za vítězství v soutěži Historické město roku 2012 představil dnes v sídle Krajského úřadu LK v Liberci starosta Jilemnice Vladimír Richter hejtmanovi LK Martinu Půtovi.

Jedna cena je putovní, na které je vyryt název města, druhá, menší, zůstane uložena na radnici.

Ocenění je podle starosty odměnou za nejlepší péči o památky na základě dotačního programu ministerstva kultury. Výsledky byly vyhlášeny na Pražském hradě a Vladimír Richter si kromě cen odnesl milión korun na další opravy památek.

„Je to velký úspěch města v tak velké konkurenci vyhlášených historických měst. Velmi oceňuji, že poprvé zvítězilo město z Libereckého kraje,“ řekl hejtman.

Do soutěže se letos přihlásilo 46 subjektů, do celostátního kola postoupilo z jednotlivých krajů 14 návrhů, včetně vítěze krajského kola Libereckého kraje. Za Jilemnicí pak ve finále zůstaly Příbor a Cheb.

„Jilemnice se od roku 1995, kdy soutěž vznikla, zúčastnila soutěže již potřetí,“ připomněl starosta s tím, že vyhraný milion město využije na renovaci střechy zámku, ve kterém sídlí Krkonošské muzeum.

           

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login