Detail aktuality

Liberecký kraj podporuje senátní návrh novely zákona o kompenzačním bonusu pro podnikatele

20.05.2020 13:34

Iniciativu senátora Michaela Canova, jejímž výsledkem je senátní návrh novely zákona o kompenzačním bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné postižené dopady koronavirové krize, se rozhodl podpořit Liberecký kraj. Novela se vrátí k projednání zpět do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Senát v přijatém pozměňovacím návrhu navrhuje, aby byl tento příspěvek namísto dílčí úhrady z obecních, městských a krajských rozpočtů kompletně hrazen z rozpočtu státního. 

„V současné podobě by návrh znamenal, že část bonusu živnostníkům by ze svých rozpočtů zaplatily obce, města a kraje. Z obecních a městských rozpočtů by tak ještě letos zmizelo až 1100 korun na jednoho obyvatele a z rozpočtu krajů 400 korun na obyvatel. S tímto dopadem navíc nepočítá predikce ministerstva financí, s níž argumentuje paní ministryně Schillerová“ řekl hejtman Martin Půta.

Pokud by tuto senátní úpravu zmíněného zákona poslanecká sněmovna přehlasovala, znamenalo by to další citelný zásah do rozpočtů krajů, měst a obcí, který by se projevil zejména snížení prostředků na investice.

„Paradoxně vláda zároveň obce a kraje vyzývá, aby své investice neomezovaly. Jen v Libereckém kraji by přitom výpadek financí u rozpočtů měst a obcí činil dle odhadu zhruba 490 milionů korun, u krajského rozpočtu by očekávaný propad činil 160 milionů. Podpora všech skupin obyvatel je v těchto krizových měsících mimořádně důležitá, žádáme ale ministerstvo financí, aby neházelo obecní a krajské samosprávy přes palubu,“ zdůraznil Půta.

Vláda navíc s návrhem přišla, aniž by o něm se zástupci organizací, zastřešujících města, obce a kraje, předem jednala. „Obrátím se mimo jiné i na všechny poslance z Libereckého kraje, aby iniciativu senátora Canova podpořili. Nechceme poškodit živnostníky a podnikatele, ale ministerstvo financí může navrhnout i jiná řešení tohoto problému. Například vytvoření investičních dotací pro obce a kraje,“ dodal hejtman.

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR by měla o této senátem schválené úpravě rozhodovat v úterý 26. května.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login