Detail aktuality

Liberecký kraj připravuje asistenční centrum pomoci Ukrajině

27.02.2022 13:05

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) bude v Liberci fungovat od úterý 1. března 2022, dohodli se na tom dnes dopoledne členové krajské skupiny pro pomoc Ukrajině.

„Liberecký kraj ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Libereckého kraje, Krajským ředitelstvím policie Libereckého kraje, Českým červeným křížem a Krajským vojenským velitelstvím Liberec zajistí od prvního března fungování asistenčního centra pro občany Ukrajiny, které válka vyhnala z jejich domovů,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Asistenční centrum bude sloužit jako základní informační a kontaktní místo a jako první pomocný bod pro ukrajinské obyvatele, kteří se dostanou do Libereckého kraje. „Nabídneme příchozím pomoc s vyřízením všech administrativních záležitostí i s přidělení náhradního ubytování,“ sdělil hejtman Půta. „Počítáme i s poskytnutím noclehu v tomto centru po dobu nezbytně nutnou.“ 

Krajské asistenční centrum bude zřízeno v prostorách zrekonstruované krajské budovy D, nedaleko očkovacího centra, které v březnu ukončí činnost. Připravovaná asistenční telefonní linka, kterou bude centrum provozovat, by měla fungovat nepřetržitě. Dočasné krátkodobé zázemí bude ukrajinským uprchlíkům poskytováno ve velkokapacitním sále budovy Krajského úřadu Libereckého kraje. 

Liberecký kraj v týdnu jednohlasně podpořil finanční i materiální pomoc směřovanou do vojensky napadené Ukrajiny. Hejtman Půta také poslal starostům všech 215 obcí v Libereckém kraji dopis s žádostí o vyhledání veškerých možných ubytovacích kapacit.

„Materiální pomoc pro Ukrajinu je nyní možné přivést krajským hasičům na stanici do Šumavské ulice v Liberci,“ připomněl hejtman Půta. „Jedná se zejména o léky, spacáky, termodeky, pláštěnky, stany, baterie nebo hygienické potřeby pro děti a dospělé.“ Humanitární pomoc je možno přivézt na stanici HZS Libereckého kraje, Šumavská 414/11, 460 01 Liberec. Po příjezdu k bráně stanice je třeba volat na tel. 950 471 100 pro vpuštění do areálu.

LÉKY A ZDRAVOTNICKÝ MATERIÁL:

1. Analgetika, protizánětlivé léky

2. Gázové obvazy, různé velikosti, sterilní / nesterilní

3. Hydrogelové obvazy proti popáleninám

4. Obvazy (Individuální balení)

5. Zaškrcovadlo/turniket

6. Systémy pro nitrožilní infuze

7. Imobilizační pneumatiky různých typů a rozměrů

8. Katetry pro periferní žíly (různé velikosti)

9. Infuzní sety

10. Elastická fixační bandáž (různé velikosti)

11. Fixační dlahy a ortézy

PRO ŽENY A DĚTI NA HRANICÍCH:

1. Spacáky a teplé deky, přikrývky, polštáře, termodeky, karimatky

2. Hygienické prostředky pro ženy a děti (pleny, vložky, mycí prostředky, zubní pasty, kartáčky, ručníky atd.)

3. Baterky, baterie

4. Pláštěnky

5. Stany

Všechny výše uvedené komodity je třeba mít nové, nepoužité, případně vyprané, hygienicky připravené k okamžitému použití. Jiná materiální pomoc v tuto chvíli není potřeba a nebude přijata.

Občané nabízející pomoc se také mohou obracet na zřízenou informační linku Hasičské záchranného sboru Libereckého kraje na tel. č. 950 471 673 (7-19 hod) a e-mailovou adresu ukrajina@hzslk.cz.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login