Detail aktuality

Liberecký kraj přispěl Charitě Česká Lípa na rekonstrukci azylového domu Jonáš

28.12.2022 11:52

Tři sta tisíc korun. Takovou částku poskytl individuální dotací Liberecký kraj Charitě Česká Lípa na rekonstrukci azylového domu Jonáš v Dubické ulici. Ta začala v září loňského roku a letos se ji podařilo stavbařům dokončit. Celkové náklady na výstavbu činily bezmála 38 milionů korun a z velké části ji pokryly evropské dotace.

„Velice si vážím přístupu paní ředitelky Evy Ortové. Azylový dům Jonáš funguje již od roku 2002, nynější dostavba je takovým dárkem k jeho 20. výročí,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Azylový dům Jonáš nabízí 40 lůžek nejen pro matky a děti v nouzi, pomoc tady mohou najít také celé rodiny nebo otcové, kteří mají dítě svěřené do vlastní péče. Jedná se o placenou formu pomoci na dobu nejdéle jednoho roku. Během rekonstrukce vzniklo 11 samostatných malých bytů pro rodiny s dětmi včetně zázemí pro personál, prádelny a herny pro děti. Rovněž bylo v areálu azylového domu vybudováno dětské hřiště pro aktivní trávení volného času. Rekonstrukci provedla firma Stav Agency s. r. o. ze Stráže nad Nisou.

S Charitou Česká Lípa spolupracuje Liberecký kraj již dlouhodobě prostřednictvím každoroční sbírky nazvané Dejme věcem druhou šanci, kterou mezi svými zaměstnanci pořádá odbor sociálních věcí krajského úřadu. Během této dobročinné akce se shromažďují oděvy, obuv, hračky, nádobí a další věci.

Letos se konala sbírka již poosmé. „Rádi bychom všem moc poděkovali. Je milé odvážet dodávku naplněnou až po strop věcmi, pro které už třeba někdo nemá využití, jinému člověku se však mohou ještě hodit,“ prohlásil mediální koordinátor Charity Česká Lípa Jiří Gottlieber.

Českolipská charita se také dočkala podpory z dobročinných hejtmanských plesů. Jubilejní desátý vynesl v roce 2015 pro tuto organizaci 35 tisíc, o čtyři roky později, roku 2019, činil výtěžek 119 tisíc korun.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login