Detail aktuality

Liberecký kraj se podílí na modernizaci silnice Horka u Staré Paky - Dolní Branná

11.02.2013 13:31

 

Zejména kvůli přípravě dopravních projektů, na kterých se bude podílet vedle státu a města Vrchlabí také Liberecký a Královéhradecký a kraj, se v pátek ve Vrchlabí sešli hejtmani obou krajů Martin Půta a Lubomír Franc spolu se svým náměstkem Otakarem Rumlem, vrchlabským starostou Janem Sobotkou a vedením závodu Škoda Auto.

Navázali tak na nedávné jedním radního pro dopravu Libereckého kraje Vladimíra Mastníka s radním Královehradeckého kraje Josefem Dvořákem, odpovědným za oblast krajských investic, o spolupráci ve věci společného projektu Modernizace silnice Horka u Staré Paky - Dolní Branná, v rámci státní dotace na akci Rozšíření průmyslové zóny Vrchlabí - jih, regionální infrastruktura.

„Příjemce státní dotace na rekonstrukce přístupových pozemních komunikací v rámci rozšíření průmyslové zóny ve Vrchlabí je Královehradecký kraj. Jelikož v rámci vládního usnesení číslo jsou k rekonstrukci navrženy i silnice na území Libereckého kraje (II/293 Horka u Staré Paky - Studenec a II/295 Studenec - hranice kraje), byla v dubnu loňského roku schválena smlouva o spolupráci, ze které mimo jiné vyplývá, že Liberecký kraj uhradí 25 % nákladů na opravy komunikací na území svého kraje,“ uvedl liberecký hejtman s tím, že dle investičního záměru je vyčíslen podíl Libereckého kraje na 28,7 miliónu Kč.

Silnice v okolí města tak  projdou díky rozšiřování automobilky vyrábějící převodovky nutnými rekonstrukcemi, na kterých se do konce příštího roku na Vrchlabsku proinvestuje 700 milionů korun. Letos jsou na řadě opravy silnice mezi Dolní Brannou a Kunčicemi a úsek spojující Horka u Staré Paky se Studencem, na které již Královéhradecký kraj má stavební povolení.

Hejtmani si poté prohlédli novou moderní výrobnu sedmistupňových převodovek vrchlabské továrny Škoda Auto

Součástí setkání byla i debata nad integrovanou strategií rozvoje Krkonoš, kterého se zúčastnila také  výkonná ředitelka Svazku města a obcí Krkonoše Kamila Hlinková. a ředitel KRNAP Jan Hřebačka.

Podle starosty Vrchlabí obě témata spolu souvisejí.

„Proto jsme hosty pozvali na vrchlabskou radnici a poté na pracovní oběd do Špindlerova Mlýna, kde jsme stručně strategii před exkurzí do automobilky představili," poznamenal Jan Sobotka, zároveň předseda Svazku  obcí a měst Krkonoše.

Hlavním závěrem z jednání je podle Martina Půty shoda na tom,, že oba kraje by měly postupovat jednotně, aby se Region Krkonoše rozvinul ve prospěch života nejen místních obyvatel, ale také návštěvníků hor.

„To považuji za rozumné, neboť  by vše mělo směřovat  ve prospěch rozvoje cestovního ruchu v celých Krkonoších, který bude i do budoucna velmi významným pro zaměstnanost v obou krajích,“ doplnil hejtman. 

Projednávání „Integrované strategie rozvoje regionu Krkonoše“ bude pokračovat 14. února ve 14 hodin opět na Zámku ve Vrchlabí. Liberecký kraj budou na zasedání zastupovat náměstkyně hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Hana Maierová a radní pro regionální rozvoj a evropské projekty Ivana Hujerová.

Území, které tu bude  řešeno, je určeno rozlohou 41 měst a obcí, které jsou sdruženy ve Svazku Krkonoše www.svazek.krkonose.eu. Dále do daného území spadá rovněž oblast podél komunikačních os směrem k Polské republice (hraniční přechod Královec/Lubawka a Harrachov/Jakuszyce) a směrem z podhůří k Nové Pace.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login