Detail aktuality

Liberecký kraj už nebude spolupracovat s ruskou Orenburskou oblastí

02.03.2022 13:15

Kvůli napadení Ukrajiny ukončí Liberecký kraj spolupráci s oblastí Ruské federace. Dohodli se na tom členové rady na svém včerejším jednání. Memorandum o spolupráci uzavřel český a ruský region v květnu roku 2012. Od jara 2014, kdy začal konflikt na východě Ukrajiny již spolupráce fakticky nefungovala.

Důvodem našeho kroku je napadení Ukrajiny, svrchovaného a nezávislého státu, ruskými ozbrojenými silami. Tento barbarský čin porušuje veškeré mezinárodně právní normy a je aktem hrubé válečné agrese se všemi negativními důsledky nejen pro obyvatelstvo Ukrajiny. Takové jednání jednoznačně odsuzujeme,“ prohlásil hejtman Martin Půta.

Zástupci Libereckého kraje a Orenburské oblasti podepsali memorandum o spolupráci
24. května 2012. Poté se na jeho základě uskutečnilo několik jednání a vzájemných návštěv v obou partnerských regionech.

K uzavření případné dohody o spolupráci, pro kterou je dvoustranné Memorandum předstupněm, však již nedošlo. Před osmi lety, na jaře 2014, vypukla válka na východě Ukrajiny, v části Doněcké a Luhanské oblasti. Kontakty ochladly a dále se už prakticky neudržovaly.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login