Detail aktuality

Liberecký kraj ve dvouleté zakázce na autobusovou dopravu postupoval podle zákona

10.11.2015 14:26

Liberecký kraj uspěl u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže u veřejné zakázky na zajištění autobusové dopravy na dvouleté přechodné zabezpečení. Ten opakovaně potvrdil, že kraj postupoval správně.

ÚOHS zamítl návrhy dopravců na uložení zákazu plnění smluv, které byly uzavřeny v říjnu roku 2014 i přes nesouhlas některých krajských zastupitelů a zejména Krajského protikorupčního pracoviště. „Náš postup byl správný, když jsme od začátku tvrdili, že nejlepším řešením nastalé situace je, aby veřejnou autobusovou dopravu v Libereckém kraji, v přechodném dvouletém období, zajišťovali stávající dopravci. Tak to funguje od prosince 2014 a cestující nic nepocítili, byla zachována kvalita poskytovaných služeb a autobusy jezdí tak jak mají, což je nejdůležitější. To nám teď opět potvrdil i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, i když zatím nepravomocně. Navíc jsme v této zakázce dosáhli úsporu cca 27 mil. Kč ročně,“ říká krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník.

Původně chtěl Liberecký kraj vybrat dopravce na deset let, od roku 2014 do 2024. ÚOHS ale tuto zakázku zrušil, proti čemuž se kraj odvolal. Desetiletá zakázka na zajištění dopravní obslužnosti byla zadána za bývalého vedení kraje a od ledna 2014 je stále v řešení ÚOHS.

Zastupitelstvo Libereckého kraje se proto rozhodlo zabezpečit dopravní obslužnost na dva roky s cílem, aby nebyla ochromena veřejná autobusová doprava na území celého kraje. Dopravní společnosti ze skupiny ICOM transport a.s. ale zpochybnily formu veřejné soutěže a v listopadu 2014 podaly návrhy na uložení zákazu plnění smluv. Se zástupci tohoto uskupení se během veřejné zakázky setkali někteří členové zastupitelstva za Změnu pro Liberecký kraj, zároveň probíhaly mediální pokusy kriminalizovat rozhodování krajských zastupitelů o této veřejné zakázce. V březnu 2015 ÚOHS návrhy dopravních společností zamítl, protože nezjistil důvody pro uložení nápravného opatření. Proti těmto rozhodnutím byly podány rozklady. Po jejich projednání v srpnu 2015 předseda ÚOHS všechna rozhodnutí zrušil a ÚOHS musel věci znovu projednat a vypořádat s některými skutečnostmi.

V listopadu 2015 pak ÚOHS znovu zamítl návrhy na uložení zákazu plnění smluv. V odůvodnění rozhodnutí se již vypořádal ÚOHS s vyjádřením předsedy. Navrhovatelé mají opět možnost podat odvolání. Ve lhůtě 15 dnů ode dne doručení rozhodnutí mohou podat rozklad k předsedovi ÚOHS.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login