Detail aktuality

Liberecký kraj vyhlásil stav zvýšeného nebezpečí vzniku požárů

10.08.2015 17:04

Hejtman Martin Půta rozhodl o vyhlášení doby zvýšeného nebezpečí vzniku požárů na území celého Libereckého kraje, s platností od pondělí 10. srpna 2015 do odvolání. Důvodem je současná meteorologická situace, nedostatek dešťových srážek a přetrvávající vysoké teploty, kdy podle předpovědi Českého hydrometeorologického úřadu trvá nebezpečí požárů na území celého kraje.

„Aktuální nepříznivou situaci jsme opakovaně konzultovali s hasiči již v průběhu minulého týdne, z důvodu přetrvávajícího stavu jsme se nyní rozhodli vyhlásit zvýšené nebezpečí vzniku požárů,“ zdůraznil hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

V období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů se v místech, kde je zvýšené riziko, mimo jiné zakazuje: rozdělávat nebo udržovat otevřený oheň, kouřit, odhazovat hořící nebo doutnající předměty, používat zábavnou pyrotechniku, spalovat odpady a jiné hořlavé látky, pálit klestí a dřevní zbytky. Zakázána je rovněž jízda parních lokomotiv bez přijatých protipožárních opatření nebo používání mechanizačních prostředků, pokud nejsou opatřeny lapači jisker nebo jiným zařízením zabraňujícím úletu karbonu od výfukových potrubí apod.

Místy se zvýšeným nebezpečím vzniku požáru se rozumí lesní porosty a jejich bezprostředním okolí do vzdálenosti 50 metrů, suché travní porosty a plochy zemědělských kultur.

Přesné znění rozhodnutí je součástí přílohy této zprávy. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login