Detail aktuality

Liberecký kraj vyvěsil romskou vlajku

06.04.2018 12:10

Dne 8. dubna se slaví Mezinárodní den Romů. Při této příležitosti byla dnes dopoledne na terase třetího patra budovy krajského úřadu vyvěšena romská vlajka. Liberecký kraj tím dává najevo podporu kultury, zvyků a tradic menšin. Událost celosvětového významu má poukázat na fakt, že Romové jsou součástí společnosti a jejich tolerance a integrace by měla být nezbytným prvkem pro vzájemné pochopení.

„Tvářit se, že tady nežijí menšiny, nám nepomáhá v pochopení problému, který způsobuje vzájemnou netoleranci. Připomenutí Mezinárodního dne Romů je vítaná příležitost, jak soužití s romskou komunitou výrazně vylepšit. Jako kraj spolupracujeme s představiteli  Asociace romských představitelů, kteří jsou pro nás užitečný zdroj informací,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Mezinárodní den Romů se slaví od roku 1990, a to vždy 8. dubna. Tradice oslav má kořeny v události z roku 1971, kdy se poprvé nedaleko Londýna konala Světová romská konference. Zde také vznikla Mezinárodní romská unie a byla přijata a schválena romská vlajka a hymna.

 „Vyvěšením vlajky chce Liberecký kraj poukázat na skutečnost, že Romové jsou plnohodnotnou součástí naší společnosti. Setkáváním a diskuzí s romskými představiteli a respektem k menšinám můžeme dosáhnout vzájemného porozumění,“ dodal náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí Pavel Svoboda.

Mezinárodní den Romů je oslavou zvyků a tradic této menšiny. Událost se snaží propojit hudbu, tanec a řemesla se symboly tolerance, úcty a podpory. Posláním tohoto svátku je též odmítnout jakékoliv nenávistné projevy vůči menšinám a zdůraznit důležitou roli, kterou Romové zaujímají v české kultuře i mezinárodních souvislostech.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login