Detail aktuality

Litva otevře v Liberci honorární konzulát pro celý kraj

18.06.2013 17:09

 

Velvyslanec Litevské republiky J. E. Aurimas Taurantas seznámil v závěru minulého týdne hejtmana LK Martina Půtu se záměrem Litvy otevřít ve městě pod Ještědem honorární konzulát.

Budoucí Honorární konzulát Litevské republiky v Liberci by měl podle slov velvyslance napomoci rozvíjení jak ekonomických, tak i kulturních vztahů mezi Libereckým krajem a Litevskou republikou.

„Honorárním konzulem Litvy v Liberci se stane Saulius Bazevičius, který v tuzemsku podniká už mnoho let a hovoří plynně česky. Otevřeme na podzim tohoto roku a sídlit bude ve vilce na ulici U Nisy poblíž Centra Babylon,“ prozradilJ. E. Aurimas Taurantas s tím, že to bude po Brnu teprve druhý konzulát v ČR.

Hejtman tuto iniciativu přivítal, neboť podlce něho spolupráce se zemí, která se dokázala rychle vypořádat s hospodářskou recesí, může mít přínos pro obě strany.

„Zatímco náš kraj je hodně orientován na automobilový průmysl, litevské hospodářství je hodně diverzifikováno. Z toho bychom se mohli poučit a najít cesty ke spolupráci, neboť krize ve výrobě automobilů může být nejen pro náš kraj hodně nebezpečná,“ řekl mimo jiné hejtman.

Setkání se rovněž zúčastnil předseda Krajské hospodářské komory LK Vladimír Opatrný a člen KHK LK Roman Weber.

 Předseda upozornil na 500 firem, které jsou v hospodářské komoře kraje registrovány.

„V době, kdy Litva převezme předsednictví Evropské unie, můžeme připravit prezentaci českých firem pro litevské podnikatele, a naopak je prezentovat možnosti podnikání v Litvě,“ zdůraznil Vladimír Oparný.

Na závěr návštěvy se J. E. Aurimas Taurantas zapsal do pamětní knihy Libereckého kraje - litevsky. Nastávající honorární konzul Saulius Bazevičius pak krásné přání přeložil do češtiny. A poté se všichni rozhlédli z vyhlídky terasy v 17. patře budovy Krajského úřadu LK.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login