Detail aktuality

Ministerstvo financí posílá kraji 10 milionů korun

08.04.2020 12:16

Neinvestiční účelová dotace pro Liberecký kraj ve výši 10 milionů korun od Ministerstva financí ČR (MF ČR) je určena na pokrytí prvotních nákladů na akce a nezbytná opatření přijatá krajem v rámci řešení krizové situace. Ministerstvo tak kladně reagovalo na dopis hejtmana Libereckého kraje, kterým jej hejtman Martin Půta žádal o uvolnění mimořádných financí.

„Chtěl bych poděkovat ministerstvu za tento vstřícný krok, kterým navyšujeme Krizový fond Libereckého kraje o potřebných deset milionů korun,“ řekl hejtman Půta.

Kraj může prostředky použít i pro obce s rozšířenou působností na území kraje, a to na úhradu mimořádných výdajů vzniklých těmto obcím v souvislosti s řešením krizové situace.

V polovině března hejtman odeslal dopis na MF ČR se žádostí o uvolnění mimořádných finančních prostředků na řešení krizových situací ve výši 10 mil. Kč. Koncem března obdržel Liberecký kraj dopis s rozhodnutí ministerstva financí o poskytnutí účelové dotace ze státního rozpočtu ve výši 10 mil. Kč. Tyto finanční prostředky kraj obdržel na svůj účet a předloženým rozpočtovým opatřením budou plně zapojeny do Krizového fondu. Přijatá účelová dotace bude předmětem finančního vypořádání se státním rozpočtem za rok 2020. Lhůta, v níž má být stanoveného účelu dosažena je do 31. 12. 2020.

Pro řešení krizových situací má Liberecký kraj zřízen Krizový fond. V letošním schváleném rozpočtu měl kraj ve fondu částku 5 milionů korun. Zapojením peněžních zůstatků v tomto fondu z předchozího roku došlo k navýšení částky o 11 mil. Kč, čímž se konečná částka vyšplhala na 16 mil. Kč. Zastupitelstvo Libereckého kraje navýšilo v polovině března Krizový fond na konečných 35,5 milionu korun.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login