Detail aktuality

Ministerstvo kultury prohlásilo most v Poniklé za kulturní památku

02.09.2021 11:54

Most vedoucí přes řeku Jizeru v Poniklé je kulturní památkou. Ve svém rozhodnutí to dnes uvedlo Ministerstvo kultury. Pro kraj to znamená, že je most nyní státem památkově chráněn a nemůže být zbourán.

„Jsem rád, že jsme s panem statutárním náměstkem Janem Svitákem před nedávnem navrhli radě kraje zastavení plánované demolice mostu. Počkali jsme na rozhodnutí Ministerstva kultury. Liberecký kraj se bude snažit o most co nejpříkladněji pečovat a připravovat jeho rekonstrukci,“ uvedl Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.  

„Ministerstvo kultury obdrželo žádost o prohlášení mostu v Poniklé od soukromé osoby již před dvěma lety. Nyní, na základě souhlasného stanoviska Libereckého kraje jako vlastníka, most prohlásilo památkou. Podle toho bude nyní kraj postupovat,“ dodala Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.    

Ve vyjádření Ministerstva kultury se mimo jiné píše, že most je z památkového hlediska cenný objekt, jehož historická a technická hodnota je nesporná. Kamenný klenutý most přes řeku Jizeru v Poniklé je významným dokladem historického vývoje v oblasti budování dopravních cest a mostního stavitelství habsburské monarchie, dokladem technického vývoje a způsobu života regionu, dokladem tvůrčích schopností a práce člověka a nedílnou součástí historie obce Poniklá.

Kamenný most v Poniklé byl postavený v letech 1875–1895 jako součást císařské silnice spojující Slezskou silnici s Harrachovem. Dochoval se včetně historické konstrukce. V současné době stále slouží veřejné dopravě.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login