Detail aktuality

Mosty ve Svijanech se dočkají rekonstrukce, kraj již vybral stavební firmu

05.01.2022 10:27

 

(statutární náměstek hejtmana Jan Sviták)

Dva mosty překlenující silniční tah z Liberce do Prahy a železniční trať v obci Svijany se dočkají rekonstrukce. Provede ji firma Metrostav Infrastructure a. s. Celková hodnota stavebních prací činí 95.712.939 korun včetně DPH. Začít by měly letos na jaře a skončit v polovině příštího roku.

Na dálnici D10 během rekonstrukce čekají řidiče dopravní omezení. Doprava pod mosty bude svedena do jednoho pruhu v každém směru. O případných objízdných trasách rozhodne silniční správní úřad.

„Veřejnou zakázku jsme zadali formou design & build – vyprojektuj a postav -, což v praxi znamená, že stavební firma bude pružně a rychle reagovat na případné změny zadávacích požadavků. Tento dodavatelský systém se používá zejména u technicky náročnějších rekonstrukcí, kde je potřeba urychlit průběh stavebních prací. Je pak na zodpovědnosti a rozhodnutí samotné firmy, jakou metodu zvolí. Podobně jsme postupovali například při rekonstrukci silnice z Podbozkova do Cimbálu, díky čemuž jsme ušetřili více než 50 milionů korun oproti původním odhadům,“ uvedl statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy Jan Sviták.

Součástí veřejné zakázky budou kromě samotné rekonstrukce také projekční činnosti včetně potřebných zaměření či získání dokladů pro řádnou kolaudaci stavby. Mosty se dočkají nového povrchu, odvodnění, zábradlí i dopravního značení. Dle smlouvy o dílo bude mít zhotovitel na dokončení prací 480 dnů od převzetí staveniště. „Nyní začnou projekční práce a stavět by se mělo začít na jaře letošního roku,“ dodal Jan Sviták.  

Vloni Liberecký kraj vynaložil na rekonstrukce a opravy silnic zhruba 700 milionů korun, a to včetně státních a evropských dotací. „Na letošek máme připravené silniční investiční akce za zhruba 900 milionů korun. Z hospodářského výsledku počítáme s částkou 250 milionů a ve schváleném rozpočtu na rok 2022 máme dalších 150 milionů,“ dodal Jan Sviták.   

„Kvůli vládou schválenému rozpočtovému provizoru zatím nedokážeme odhadnout, jak vysoká bude dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. V programovém prohlášení vlády je na rekonstrukce silnic pro všechny kraje připraveno šest miliard korun. To je o dvě miliardy víc, než bylo doposud, což považuji za úspěch,“ doplnil hejtman Martin Půta.

Z evropských fondů očekává Liberecký kraj také příspěvek ve výši zhruba 364 milionů korun na čtyři investiční akce, mezi kterými jsou například druhá etapa rekonstrukce silnice na Ještěd či komunikace v Křižanech.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login