Detail aktuality

Muzeum skla a bižuterie dostane k výročí darem křišťálový skvost

09.06.2015 15:49

Mimořádné dílo obohatí sbírky Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Zdejší ojedinělou expozici skla, která letos slaví 111 let své existence, doplní unikátní křišťálový objekt Expo² výtvarníka Reného Roubíčka. Slavnostní akt se odehraje v prostorách muzea v pátek 12. června od 13:00 hodin za účasti ministra kultury Daniela Hermana, hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a dalších významných hostů.    

Nejnovější dílo, prostorový křišťálový objekt ikony českého designu a skla, výtvarníka Reného Roubíčka muzeu daruje společnost PRECIOSA Lighting v den prvního výročí jeho existence.  Exponát je jakýmsi symbolickým svorníkem v tvorbě Reného Roubíčka pro mezinárodní výstavy Expo, neboť jeho práce obdivovali návštěvníci výstavy EXPO v Bruselu v roce 1958 a EXPO v Montrealu v roce 1967. Spolu s týmem sklářů a dalších odborníků na něm pracoval půl roku a veřejnosti jej představil právě 12. června loňského roku. Křišťálový umělecký objekt Expo² pro společnost Preciosa, bude představen v rámci projektu Back to the Future v průběhu Expo Milano 2015 a posléze se představí i na Expo Dubai 2020.

René Roubíček je sochař, výtvarník a sklář, který se narodil 22. ledna 1922 v Praze. Vystudoval Uměleckoprůmyslovou školu v Praze a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou školu v Praze, ateliér prof. Josefa Kaplického. Jeho tvůrčí a pracovní kariéra je spjata úzce s Libereckým krajem. Po válce učil v Odborné škole sklářské v Kamenickém Šenově, následně působil mimo jiné jako výtvarník vývojového střediska při Střední průmyslové škole sklářské v Železném Brodě. Od roku 1969 je výtvarníkem ve svobodném povolání.  

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login