Detail aktuality

Na budově kraje visí vlajka sokolů, připomíná jejich neblahé osudy během druhé světové války

08.10.2020 10:07

Od loňského roku je do kalendáře významných dnů České republiky zařazen Památný den sokolstva. Je poctou všem členům a členkám Sokola, kteří během téměř 160 let existence spolku obětovali své životy v boji za svobodu, demokracii a samostatnost. Liberecký kraj se ke vzpomínce přidává vyvěšením vlajky na terase ve třetím patře budovy Krajského úřadu Libereckého kraje. 

„Vyvěšení vlajky sokolů je pro mě velká pocta. Jsem rád, že se může objevit sokolský symbol na tak významné budově, jako je krajský úřad. Jsem vděčný, že nám to bylo umožněno. Chtěl bych za to poděkovat panu hejtmanovi Martinu Půtovi,“ uvedl Miroslav Brožek, velitel sokolské stráže krojovaných sokolů České obce sokolské Liberec, který vlajku dnes na krajském úřadě vyvěsil společně se svoji matkou Helenou Brožkovou.  

V noci ze 7. na 8. října 1941 gestapo v rámci „Akce Sokol” zatklo na 1.500 sokolských činovníků z ústředí, žup i větších jednot. Byli mučeni, vězněni, deportováni do koncentračních táborů. Plných 93 % z nich do konce války zahynulo. Ještě během této noci podepsal Reinhard Heydrich úřední výměr o rozpuštění České obce sokolské, kterou nacisté považovali za nejnebezpečnější domácí organizaci, jejíž organizační aparát sloužil v masovém měřítku odbojovému hnutí.

Jako symbol Památného dne sokolstva byl vybrán František Pecháček, sportovec, československý olympionik, sokolský činovník, autor legendární sletové skladby mužů z roku 1938 nazvané „Přísaha republice“. Jako jeden z čelných představitelů domácího odboje byl v roce 1944 umučen nacisty.

V Liberci se dnes koná od 16 hodin na náměstí Dr. Edvarda Beneše v souvislosti s Památným dnem sokolstva pietní akt. Lidé mají také možnost do 13. října letošního roku navštívit Krajskou vědeckou knihovnu v Liberci, kde probíhá výstava sokolských praporů.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login