Detail aktuality

Na Českolipsku a Frýdlantsku jsou uzavřeny některé silnice, nejezdí vlak ze Svoru do Nového Boru, situace ve Višňové a v Černousích

03.06.2013 17:45

 

Po skončeném jednání Krizového štábu Libereckého kraje vyjel hejtman LK Martin Půta a tajemník Krizového štábu LK Rudolf Broulík na výjezd do nejvíce postižených oblastí – do Višňové a Černous.

Společně ocenili skvělou a bravurní práci profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří například ve Vísce (patří k Višňové) nepřetržitě přečerpávají vodu stékající z luk, polí a lesů do řeky Smědé už od pátku bez odpočinku.

„Na těchto místech žel ještě nejsou dostavěny hráze, takže se musí přes nedokončenou protipovodňovou stěnu přečerpávat voda nepřetržitě,“ řekl hejtman s tím, že ve spolupráci se starostkou obce Vladimírou Erbanovou a hasiči se daří získat další čerpadla.

I v Dětřichově voda také zlobila, ale starosta Stanislav Šťastný s hasiči zajistil pytlové zátarasy, když místní potok již dosahoval k mostku, ale podle posledních informací začala voda pozvolna klesat.

Tradiční záplavy luk jsou v okolí Černous. Silnice do osad Ves a Boleslav je i nadále neprůjezdná.

Po jednání hejtmana se starostou Vladimírem Kellerem vysílá HZS LK do Černous osádku s motorovým člunem, aby mohli v těchto odříznutých osadách zásobovat obyvatelstvo po vodě.

„Přestože tyto osady jsou nadohled, musel jsem najet 28 kilometrů přes Polsko, abych se do Vsi vůbec dostal,“ popsal starosta.

V ostatních postižených oblastech se situace naštěstí pomalu zlepšuje, i když některé pozemní komunikace jsou zatím neprůjezdné. Nově je uzavřena železniční trať Nový Bor – Svor, kde napadaly na koleje stromy.

Obecně z důvodu nasáklého terénu a větru platí  opatření na železnici, kdy zejména v nepřehledných úsecích je vyvolána pomalá jízda podle rozhledu, a tudíž lze předpokládat zpoždění.

V současné době jsou nadále uzavřeny komunikace III/2627 Horní Libchava – Volfartice, dále III/0353 Černousy – Boleslav a Černousy – Ves.

Dále jsou zatopeny také velké liniové stavby (mosty, silnice) v Heřmanicích a Višňové, které se opravují po ničivých povodních ze srpna 2010.

Libereckému kraji nabízejí pomoc humanitární organizace i jednotlivci.

„Za tuto solidaritu všem děkujeme, v případě potřeby se na ně o potřebnou pomoc rádi obrátíme,“ zdůraznil hejtman s tím, že ORP zatím nežádaly na kraji další podporu a vše zvládají ve vlastním režimu a dle své kompetencí.

Liberecký kraj také zřídil speciální Informační linku pro občany – 485 226 999. Linka bude v provozu 24 hodin denně až do odvolání.

 

Přehled uzavřených silnic a železničních tratí na Českolipsku:

-          Silnice:

a)      Českolipsko: Silnice III/2627 Horní Libchava – Volfartice. Vzhledem k tomu, že v daném úseku jezdí cca 16 spojů denně, je snahou, co nejdříve tento úsek zprovoznit. V obci Horní Libchava přetéká voda přes silnici do výše 5 cm, lze zatím projet.

b)      Českolipsko: Silnice III/2623 – Žízníkov – v současné době je zaplavena vodou, včetně nově zrekonstruovaného inundačního mostu.

 

c)      Českolipsko: Silnice III/2708 – Pertoltice – silnice byla zatopena, v současné době dle KSSLK, p.o., již voda opadla a je zprovozněna od 11 hodin.

d)     Českolipsko: Silnice III/2708 Velký Grunov –narušená nábřežní zeď, zatím je průjezdná.

-          e)   Semilsko: silnice III/2931 Levínská Olešnice – částečný sesuv svahu. Zde se již pracuje na odstranění a zabezpečení sesuvu, nadále se jezdí částečně v jednom jízdním pruhu, ale pokud nebude svah více narušen, předpokládá se v nejbližších dnech úplné zprovoznění.

-          Autobusy:

-          Z důvodu propadu podmáčené vozovky na silnici III/ 2627 v obci Volfartice na Českolipsku je linka 462 Česká Lípa – Kamenický Šenov – Česká Kamenice mezi Horní Libchavou a Kamenickým Šenovem vedena po objízdné trase přes Stružnici a Žandov. Doba trvání uzavírky se předpokládá nejméně do úterý 4. 6.večer.

-          Upozorňujeme cestující, že na této trase je třeba počítat se zpožděním v délce až 30 minut.

-          Vlaky:

a)      Trať 086 úsek Křižany – Rynoltice: povodeň strhla cca 57 pražců a zřejmě potrvá pár dní, možná týdnů znovuzprovoznění trati. Náhradní doprava autobusy je zajištěna.

b)      Trať 080 úsek Nový Bor – Svor: kvůli překážce na trati v 9:16 hod. je do odvolání uzavřena kvůli spadlým stromům.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login