Detail aktuality

Na Českolipsku je zvýšení riziko požáru

26.07.2018 12:00

Český hydrometeorologický ústav vydal z důvodu dlouhotrvajícího sucha a vysokých teplot výstrahu před požáry, které kromě Libereckého kraje hrozí také v Ústeckém a Středočeském kraji a v Praze. Nejhorší situace v kraji je na Českolipsku, kde od čtvrtečního poledne platí nejen zákaz rozdělávání ohně ve volné přírodě.

Bezpečnostní rada Libereckého kraje na svém mimořádném jednání dne 26. července doporučila vydat hejtmanovi oznámení v souladu s nařízením Libereckého kraje č. 3/2016 ze dne 28. 6. 2016,  kterým se stanoví podmínky k zabezpečení požární ochrany v době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru: Oznámení pro území celého okresu Česká Lípa od 12 hodin 26. července 2018 začátek doby se zvýšeným nebezpečím vzniku požáru. 

V době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru je dle článku 5 nařízení Libereckého kraje č. 3/2016 zakázáno:

  1. rozdělávat ohně a odhazovat hořící nebo doutnající předměty ve volné přírodě,
  2. pálit klest a zbytky po těžbě na lesních pozemcích,
  3. provozovat jízdy parních lokomotiv,
  4. provozovat pyrotechnické práce, ohňostroje a podobné činnosti (např. létající přání, lampiony, pochodně).

V době zvýšeného nebezpečí vzniku požáru také platí zvláštní podmínky k zabezpečení požární ochrany při sklizni obilovin, řepky a sklizni celých rostlin systémem silážování drtě stanovené v článku 6 nařízení Libereckého kraje č. 3/2016. Dlouhodobě jsou srážky na minimu, v důsledku čehož je nízká vlhkost v půdě a vegetaci. Panují vysoké teploty ovzduší. To vše zhoršují i probíhající žňové práce na polích, odkud může dojít k rychlému šíření ohně do lesů.

Konec doby se zvýšeným nebezpečím vzniku požáru na Českolipsku bude oznámen po pominutí zvýšeného nebezpečí vzniku požáru.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login