Detail aktuality

Na druhou šanci mají nárok i drogově závislí lidé

27.01.2020 16:51

Také si myslíte, že když někdo „spadne“ do drogové závislosti, má se v tom pořádně vykoupat? A že nemá nárok na léčbu a pomoc, zvlášť když o ni sám stojí? Věřím, že žádný rozumný člověk takhle nepřemýšlí. Každý má nárok na druhou šanci a pomoc. Bohužel si ale někteří lidé myslí pravý opak. Podle nich se drogově závislým lidem pomáhat nemá a mají se v tom nechat „pořádně vykoupat“.

Vášnivou diskuzi plnou nenávistných komentářů vyvolalo rozhodnutí Rady Libereckého kraje dát letos na protidrogovou prevenci 4,4 miliony korun, o 300 tisíc více, než v minulém roce.  Peníze půjdou neziskovým organizacím zaměřujícím se na prevenci, poradenství, léčbu drogově závislých a snižování rizik při užívání návykových látek. Tento systém financování je nastavený dlouhodobě a funguje řadu let a kromě kraje pravidelně na protidrogovou prevenci dávají peníze také města a obce.

Zavírat oči před existencí drog a drogově závislých lidí, je nesmysl. Tato závislost tady existuje a nelze se tvářit, že se nás netýká. I jednotky milionů korun, jimiž Liberecký kraj přispěje na činnost neziskových organizací, pomáhají lidem, kteří mají snahu se své závislosti zbavit. A nejenom jim. Prevence také další odradí od toho, si s drogami zahrávat a nakonec se stát i závislým.

I pár milionů vynaložených tímto směrem je užitečných, zejména pokud pomohou vzniku závislosti předejít nebo ji ukončit hned v počátcích. O závislé lidi a jejich léčbu se stejně stát tak jako tak musí postarat a na každého takového člověka vynaloží mnohem víc peněz, než kolik my přispějeme na boj proti drogové závislosti. Každá koruna má smysl a i lidé, kteří propadli drogové závislosti, mají dostat novou šanci.

Martin Půta, hejtman Libereckého kraje

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login