Detail aktuality

Na Frýdlantsku jsou stále vidět velké škody po povodni z roku 2010

01.07.2013 15:23

 V rámci pravidelných cest po Libereckém kraji a setkávání se s občany vyjel hejtman Martin Půta v pátek 28. června na Frýdlantsko. Na jeho cestě ho po celý den doprovázel starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Frýdlantsko je stále velmi poškozeno velkou vodou ze srpna 2010.

 

První zastávka na Frýdlantsku byla návštěva Domova důchodců v Jindřichovicích pod Smrkem, kde hejtmana s aktuálními problémy domova seznámili starosta Jindřichovic pod Smrkem Pavel Novotný a ředitel domova Alan Maria Uhura.

 

„Hlavním tématem našeho setkání bylo zateplení jednoho objektu domova, který kraj plánuje,“ vysvětluje hejtman s tím, že v současné době je schválený projekt na zateplení, který ale neřeší rekonstrukci střechy domova, do které zatéká. Je proto nutné vyvolat společně s náměstkem hejtmana LK Markem Pieterem nová jednání a rekonstrukci budovy řešit komplexně.   

 

Další zastávkou byl pracovní oběd se starosty Frýdlantska. Hlavním tématem byly povodňové škody zejména pak opravy silnic po povodni z roku 2010. Pracovního oběda se kromě hejtmana a starosty Frýdlantu Dana Ramzera účastnili starostové Lázní Libverda – Jan Pospíšil, Jindřichovic pod Smrkem – Pavel Novotný, Raspenavy – Pavel Lžičař, Nového Města pod Smrkem – Pavel Smutný a Hejnic – Jiří Horák. Všichni se shodli, že nejhorší situace je nyní v Raspenavě, kde opravu silnice zdržují archeologické vykopávky, které velká voda odhalila. Ve Frýdlantu pak stále chybí celá silnice v podzámčí, kterou voda odnesla v srpnu 2010. Celková oprava se podle slov starosty Ramzera vyšplhá na částku kolem třiceti milionů korun.

 

Dále se hejtman zastavil ve frýdlantské nemocnici, prohlédl si nové rekonstruované prostory Léčebny pro dlouhodobě nemocné a nový pavilon chirurgie. Setkal se také s novým vedením nemocnice, protože dosavadní ředitel Břetislav Václavík k poslednímu červnu z postu ředitele odchází z důvodu prodeje nemocnice novému majiteli akciové společnosti Euroclinicum.

 

Následovala návštěva Dětského domova ve Frýdlantě, kde se hejtman setkal nejen s dětmi, kterým přivezl dárky v podobě deskových her od společnosti Detoa Albrechtice s.r.o., ale také s ředitelkou domova Šárkou Blechovou a starostou Heřmanic Vladimírem Stříbrným.

„S paní ředitelkou jsme probírali možná řešení pro zachování dětského domova na Větrově,“ řekl hejtman. Vedení Frýdlantu se pak přiklání k zachování domova.

 

Poslední zastávkou hejtmana na Frýdlantsku byla beseda se zastupiteli a občany Města Frýdlant. Jedním z hlavních témat byly opět opravy silnic po povodni z roku 2010. Dalším s témat bylo školství a zachování gymnázia ve Frýdlantu. Starosta Ramzer také informoval hejtmana o všech výhodách celoročního provozu silnice kolem vodní nádrže Souš, která se nyní po dobu zimního období uzavírá. Podle slov starosty Ramzera byla silnice průjezdná celoročně až do roku 1955, takže s jejím otevřením by se nejednalo o žádnou inovaci. „Otázka celoročního zprovoznění silnice kolem vodní nádrže Souš je stále otevřená. Kraj má ale obdobné stanovisko, jako starostové Frýdlantska,“ řekl hejtman.

Posledním tématem bylo zachování počtu policistů na Frýdlantsku, a to z důvodu bezproblémového zajištění bezpečnosti. Hejtman přislíbil, že bude informovat nového ředitele krajské policie, který nastoupí do funkce po dosavadním řediteli Milanu Frankovi.

 

Další cestu po Libereckém kraji plánuje hejtman ke konci srpna, jeho cílem bude tentokráte Jablonecko.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login