Detail aktuality

Na Trojzemí se slavilo. Už 15 let neexistují hranice mezi českými, německými a polskými sousedy

06.05.2019 15:38

Společné členství v Evropské unii oslavil Liberecký kraj spolu s polskými a německými sousedy. Stejně jako před patnácti lety se v první květnový den na Trojzemí, místě, kde se schází území tří států, slavilo.

Liberecký kraj uspořádal k výročí vstupu do Evropské unie rodinnou Cyklojízdu na Trojzemí, jejíž trať začínala v Jízdárně v Pavlovicích. Již od časného rána měli cyklisté všech věkových kategorií možnost vyrazit na více než 20 km dlouhou trať podél řeky Nisy. Po cestě museli splnit řadu úkolů a měli možnost si vyzkoušet netradiční sportovní disciplíny. V cíli, na Trojzemí v Hrádku nad Nisou, je čekala nejen drobná odměna, ale i bohatý kulturní program. I přes dopolední nepříznivé počasí se cyklojízdy zúčastnilo více než 80 nadšenců.

„Před patnácti lety jsem zde jako starosta Hrádku nad Nisou otvíral hranice společně s německými a polskými kolegy. Za tu dobu se naše spolupráce ještě zlepšila. Jsem rád za všechny společné projekty a za to, že se zde na Trojzemí můžeme svobodně a bez hranic pohybovat. Je nutné si to stále připomínat, protože svoboda pohybu, ale i projevu nesmí být nikdy znovu omezena,“ řekl hejtman Martin Půta.  

Na Trojzemí se 1. května hrálo, zpívalo a tančilo. Oslavy zpestřily polský dechový orchestr z Bielsko-Biała, saský soubor Klangfarben, bogatyňské Zumbolinky a Amazonky. Do trojjazyčného divadelního představení „I ty svatá prostoto!“ se zapojily nejen děti. Malí i velcí si mohli poměřit síly v olympijských disciplínách a vědomostních soutěžích. Každý kdo přišel, si v bohaté nabídce našel to své.

 „Během celého dne se na spojení tří států vystřídalo více než dva tisíce návštěvníků. Pro všechny zájemce byla připravena ochutnávka české, polské i saské kuchyně,“ uvedla Radka Loučková Kotasová, radní pro rezort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů a územního plánování. Zdarma měli šanci okusit český guláš s knedlíkem, německou klobásu nebo polský zeleninový šašlik s hrachovkou. A vzhledem k počtu více než 2.900 vydaných porcí se dá usuzovat, že návštěvníkům opravdu chutnalo.

„Důležitou součástí oslav byla prezentace nejzajímavějších přeshraničních projektů. Návštěvníci také měli zájem o tipy na zajímavé výlety v celém příhraničí. Bezbariérovost se projevovala také v možnosti platit občerstvení v korunách, eurech i zlotých,“ sdělila Radka Loučková Kotasová.

Večerní blok zahájili na pódiu polští Blackberry Brothers. Po slavnostním zapálení ohňů na všech stranách hranice již patřilo pódium libereckému Big´O´Bandu. Pod taktovkou Marka Ottla se Trojzemím nesly známé melodie, které zvedly z lavic spoustu diváků. Závěr programu patřil koncertu Beatles revival. Třešničkou na dortu oslav byl ohňostroj s hudebním doprovodem. 

 

 

Organizace oslav se konala za podpory:

Programy přeshraniční spolupráce Česko-Sasko, Sasko-Polsko, Polsko-Česko

Evropský parlament

Město Bogatynia

Město Zittau

Město Hrádek nad Nisou

Liberecký kraj

Brána Trojzemí

Svaz měst Zittau, Bogatynia, Hrádek Nad Nisou

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login