Detail aktuality

Narozeniny Ještědu oslavilo v sobotu přes 9 000 návštěvníků

22.09.2015 8:12

Symbol Libereckého kraje, vysílač a horský hotel Ještěd, oslavil v sobotu 19. září 2015 již 42. výročí od otevření v roce 1973. Oslavy přilákaly tisíce návštěvníků.

Pokusem o překonání rekordu v počtu výstupů na Ještěd během 24 hodin začal program už v pátek. Tuto extrémně náročnou akci zaštítil hejtman Libereckého kraje Martin Půta, který spolu se závodníky na Ještěd také jednou vystoupal. Účastníci vystartovali v pátek v 16:00 hodin a výstupy ukončili v sobotu v 16:00 hodin, všechny výstupy a sestupy absolvovali pěšky od spodní stanice kabinové lanovky do recepce Hotelu Ještěd. Radim Třešňák, držitel dosavadního rekordu 18 výstupů, dokázal téměř neuvěřitelné, během 24 hodin vystoupil na vrchol čtyřiadvacetkrát! Milan Linka i přes problémy s kolenem zdolal Ještěd jedenadvacetkrát. I třetí účastník, Petr Marek, vydržel celých 24 hodin a dosáhl 15 výstupů.

Sobotní bohatý program odstartoval v 10:00 hodin tradičním vynášením sudů piva na zádech. První místo v kategorii ženy suverénně obsadila Zuzana Kocumová, která „vyběhla“ s 15 l sudem od spodní lanovky nahoru na Ještěd za 00:28:10 a překonala tak svůj loňský rekord o téměř minutu, v kategorii muži zvítězil Zdeněk Pácha se sudem 50 l ve skvělém čase 00:37:50. Letos byla prvně zařazena i speciální kategorie zdravotně postižených, ve které došel Tomáš Musílek v čase 01:02:40.

„Na narozeninovou oslavu, kterou pořádal Liberecký kraj spolu se statutárním městem Liberec, Hotelem Ještěd, Českými Radiokomunikacemi, Sportovním areálem Ještěd, Českými drahami, Dopravním podnikem měst Liberec a Jablonec nad Nisou, společností BusLine, Jizersko-ještědským horským spolkem a Horskou službou ČR, dorazilo přes 9 000 návštěvníků. Jen kabinová lanovka převezla 5 400 lidí. Obrovský zájem byl již tradičně o prohlídky technického zázemí vysílače a prostor Hotelu Ještěd. Nově se návštěvníkům otevřel areál skokanských můstků, kde probíhaly prohlídky s průvodcem, a stanice Horské služby ČR, která prezentovala záchranářskou techniku. Letos přálo i pěkné počasí, Oslavy Ještědu se opravdu vydařily,“ uvedl René Brož, vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Libereckého kraje.

Během dne vystoupily skupiny Old Stars Dixieland, Exil 51, Jazz H Factor, The Scoffers a Apple Saxes. Návštěvníci si mohli zakoupit regionální výrobky, prohlédnout si autoveterány nebo strojovnu kabinové lanovky.

Pro děti byly u konečné tramvaje v Horním Hanychově připraveny outdoorové aktivity, za jejichž splnění na ně čekal na vrcholu Ještědu drobný dárek. V restauraci Hotelu Ještěd probíhala divadelní představení pro děti, představilo se Divadlo Rolnička, společnost Bonne B Art a Divadlo Vcukuletu. Pro děti byla k dispozici také kreativní dílna, kde si mohly vytvořit masku anděla a čerta, vyrobit placku a nechat si pomalovat obličej.

Do Oslav Ještědu se zapojil i Dopravní podnik měst Liberec a Jablonec nad Nisou, který na tento den přichystal Den otevřených dveří ve své vozovně. Jízdy historickou tramvají a historických autobusů společně zajišťovali Boverclub a společnost BusLine a.s. Od večera do ranních hodin Libercem jezdila i oblíbená Party tramvaj.

Při příležitosti Oslav Ještědu se v Hotelu Ještěd sešli zástupci Českých Radiokomunikací, spolku Ještěd 73, Libereckého kraje, statutárního města Liberec, odborníci a pamětníci průběhu stavby hotelu a vysílače Ještěd. „České Radiokomunikace, spolek Ještěd 73 a Liberecký kraj se společně dohodly na spolupráci při obnově této jedinečné památky. Liberecký kraj vyčlenil na přípravu projektu obnovy částku 2 mil. Kč. Velmi si cením, že nás spolek Ještěd 73 vyzval, aby v něm měl své zástupce i Liberecký kraj,“ uvedl hejtman Martin Půta s tím, že tuto možnost projednají orgány kraje.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login