Detail aktuality

Největší krajské kulturní organizace podpoří město i kraj společně

13.01.2016 13:04

Liberecký kraj a statutární město Liberec chtějí více vzájemně participovat na fungování důležitých organizací, jejichž činnost má celokrajský dopad, proto se obě instituce veřejné správy vzájemně zapojí do spoluřízení těchto subjektů.  Dochází tak ke vzniku dozorčích rad u městských organizací, resp. komisí při krajských příspěvkových organizacích – Krajské vědecké knihovně v Liberci, Severočeském muzeu v Liberci, Oblastní galerii Liberec, Muzeu Českého ráje v Turnově a Vlastivědném muzeu a galerii v České Lípě.

„Nabídku na možnost většího zapojení se do městských organizací, ať už finanční i rozhodovací, jsme dostali od města. Považuji to za rozumný krok, proto jsme s návrhem souhlasili,“ říká hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Mimo jiné u Divadla F. X. Šaldy, Naivního divadla, zoologické a botanické zahrady vzniknou malé dozorčí rady se třemi až pěti členy, jimiž budou zástupci Liberce a Libereckého kraje. V dozorčích radách budou zástupci institucí, které jejich chod financují, aby společně sdíleli správu a dohled nejen nad provozními záležitostmi.

Dozorčí rady vzniknou v Zoologické zahradě Liberec, kterou momentálně financuje město částkou 30 mil. Kč ročně, dále v Divadle F. X. Šaldy (příspěvek na provoz od města činí přes 73 mil. Kč ročně), v Botanické zahradě Liberec a Naivním divadle, kterým přispívá město na provoz 10,7 a 10,3 mil. Kč na rok.

„Zmíněné organizace již nyní dostávají od Libereckého kraje dílčí finanční podporu na konkrétní projekty a současně pravidelně poskytujeme příspěvek na provoz Divadla F. X. Šaldy a Naivního divadla. V roce 2015 byl ve výši 1 milion 700 tisíc korun, stejnou částku máme připravenou i v letošním rozpočtu. Od roku 2016 se chceme přihlásit k jejich spolufinancování, a tak například v rozpočtu na rok 2016 máme naplánovány 2 miliony korun pro zoologickou zahradu,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Liberecký kraj financuje chod Oblastní galerie Liberec (21 mil. Kč ročně), Severočeského muzea v Liberci (17 mil. 650 tis. Kč ročně) a Krajské vědecké knihovny (37 mil. 450 tis. Kč ročně) a podpořit je více finančně chce v budoucnu také město. Pobočky krajské knihovny spolufinancuje i město Liberec a přispívá rovněž na nákup knih. 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login