Detail aktuality

Nejvyšší budova v kraji se zahalí do modré

31.03.2021 9:57

Šířit povědomí o poruchách autistického spektra má za cíl osvětová kampaň Česko svítí modře. Již pošesté se k ní připojí i Liberecký kraj, a to v noci na pátek 2. dubna. Čelní stěna budovy krajského úřadu bude v té době symbolicky svítit modrou barvou stejně jako krajské webové stránky.

Autismus je celoživotní handicap, postihuje 2 % světové populace a až 70 % autistů trpí dalšími zdravotními problémy. S touto poruchou ve světě žije 148 milionů lidí, v České republice pak přibližně 200.000 občanů. Tito lidé dokážou žít s adekvátní podporou plnohodnotný život a obohatit společnost svým jedinečným, originálním vnímáním světa,“ uvedl náměstek hejtmana pro resort sociálních věcí Petr Tulpa.

Jak jinak symbolicky vyjádřit podporu a snahu porozumět těmto osobám než právě modrou barvou – barvou komunikace, která představuje jednu z nejzávažnějších bariér pro obě strany. Do kampaně se zapojujeme již od roku 2016 a určitě budeme v této tradici nadále pokračovat,“ dodal Tulpa.

Kampaň v České republice zaštiťuje Naděje pro Autismus, kterou založili převážně rodiče dětí s autismem, aby se vzájemně propojili nejen mezi sebou, ale i s odborníky a poskytovateli doprovodných komunitních služeb z oblasti zdravotnictví, školství a sociálních věcí. Motto letošního ročníku je „POVĚDOMÍ otevírá bránu POROZUMĚNÍ A RESPEKTU k lidem na spektru.“

Tématem letošního ročníku je Průkaz osoby s poruchou autistického spektra a Komunikační soubor (více na webu: https://www.mzcr.cz/komunikacni-soubor-pro-osoby-s-poruchou-autistickeho-spektra/). Ty mají zajistit odpovídající přístup k autistům v době pandemie, kdy jsou obzvláště zranitelní, navíc se stávají terčem útoků veřejnosti kvůli výjimce v používání ochranných masek. Uvedené materiály poslouží odborné veřejnosti a profesím, jako jsou záchranáři, zdravotníci či policisté, kteří v rámci své práce přicházejí do styku s autisty a jejich rodinami či doprovodem.

Do kampaně se zapojí také příspěvkové organizace Libereckého kraje, které pečují o tyto osoby, konkrétně Domov a Centrum denních služeb Jablonec n. N., p. o., Denní a pobytové sociální služby sídlící v České Lípě a organizace SLUNCE VŠEM, zapsaný spolek z Turnova.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login