Detail aktuality

Nemocnice v kraji v klikací výzvě nakonec uspěly. Dohromady žádaly o téměř 840 milionů korun

18.11.2021 9:59

Liberecký kraj letos v polovině května kritizoval diskriminační pravidla dotačního programu Ministerstva pro místní rozvoj, podle kterých docházelo k rozdělování evropských financí do českých zdravotnických zařízení. Tzv. výzva číslo 98 Rozvoj, modernizace a posílení odolnosti páteřní sítě poskytovatelů zdravotní péče s ohledem na potenciální hrozby, do které mohly instituce poskytující zdravotnické služby hlásit své žádosti, byla během pár sekund od začátku příjmu žádostí zcela vyčerpána. Kraj se vůči stanoveným pravidlům ohradil, a také podal předžalobní výzvu na Ministerstvo pro místní rozvoj. Rovněž požadoval vyhlášení aktualizované výzvy s novými rovnými podmínkami. Podle aktuálních informací nakonec peníze z dotačního programu obdrží všichni žadatelé. Pro nemocnice v Libereckém kraj to znamená částku dosahující bezmála 840 milionů korun.

„Vláda České republiky projednala upravený návrh využití dalších prostředků z REACT-EU 5. listopadu 2021 ve výší zhruba 8,05 miliardy. Díky tomu jsou dofinancovány všechny projekty v 98. výzvě. Pro rozvoj našeho zdravotnictví je to samozřejmě dobrá informace. Jsem rád, že se nakonec podařilo finančně pokrýt všechny žádosti,“ uvedl Martin Půta, hejtman Libereckého kraje. „I přesto si myslím, že ministerstvo by mělo mít jasný klíč k tomu, jak a kam směřovat evropské peníze do zdravotnictví. Dotace bez peněžní spoluúčasti a podmínky stanovené časem odeslání žádosti se v budoucnu snad již nebudou opakovat.“

Nemocnice plánují z peněz pořídit zejména nové zdravotnické přístroje a technologie, zejména počítačové tomografie, magnetické rezonance, endoskopické věže, tomografickou scintigrafii, robotický operační systém nebo litotryptor.

Výše požadovaných finančních prostředků dle nemocničních zařízení v Libereckém kraji (Kč):

 

 

Výše požadovaných finančních prostředků (Kč)

KNL, a.s.

423.884.375

NsP Česká Lípa, a.s.

143.000.000

MMN, a.s.

140.753.364

Nemocnice Jablonec nad Nisou, p.o.

129.885.948

CELKEM

837.523.687

 

 

 

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
Další informace
Login